Badnjak probio kordon, jajima na povorku Srba

Izvor: B92, 06.Jan.2016, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnjak "probio" kordon, jajima na povorku Srba

Đakovica -- Raseljeni Srbi su na Badnji dan posetili Hram uspenja presvete Bogorodice u Đakovici i u portu doneli badnjak.

Oni su to učinili, iako je zbog njihovog dolaska u grad protestovalo nekoliko desetina kosovskih Albanaca, ali većih incidenata nije bilo.

Autobus sa raseljenim Srbima u portu crkve ušao je nešto pre podneva, uz negodovanje oko tridesetak kosovskih Albanaca, koji su ih po nevremenu i kiši čekali oko tri sata na nekoliko desetina metara od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve, ispred policijskog kordona, koji je tu bio postavljen.

Raseljeni Srbi iz Đakovice poslednje dve godine nisu mogli da obiđu manastir, jer su se tome protivili pojedini lokalni Albanci, koji su i prošle i pretprošle godine kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

Većih incidenata danas nije bilo, ako se izuzme bacanje jaja, grudvi snega i jabuka prema Srbima, koji su u tom trenutku bili u autobusu i van domašaja Albanaca, koji se protive njihovom povratku u grad, javio je Tanjugov dopisnik sa mesta zbivanja.

U Đakovici je bilo pojačano prisustvo policije, koja se mogla videti na svakom ćošku i u svakoj ulici koja je vodila prema Hramu uspenja presvete Bogorodice, a policajci u opremi za razbijanje demonstracija bili su ispred okupljenih Albanaca koji su protestovali.

Policija je Albance sprečila da dođu do manastirske kapije i tako što je ispred njih postavila i metalne ograde, pa nijednog trenutka nije bilo opasnosti po autobus u kojem su se nalazili raseljeni Srbi.

Predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević rekao je novinarima da su današnji praznik i Božić nekada u Đakovici poštovali svi i da su Albanci nekada dolazili da Srbima čestitaju praznik.

"Tužan sam, jer putujem 800 kilometara da bih došao u svoj grad, svoju ulicu i da bih prošao pored kuće koja je na 100 metara odavde", rekao je Stanojević novinarima u porti manastira.

On je naglasio da im današnja poseta Đakovici znači mnogo i da se mora prihvatiti "da smo i mi deo Đakovice" i da jedino ako se shvati realnost, možemo ići ka budućnosti.

Stanojević je kazao da svi koji su grešili u prošlosti treba da odgovaraju i da treba da se zna da su Srbi "deo ovog grada" i da su nadležnima predali zahteve za povaratak u Đakovicu.

Autobus sa raseljenim Srbima, u pratnji policije, do Đakovice je došao iz Dečana, gde su Srbi prisustvovali službi povodom Badnjeg dana, a sa raseljenima je bio i predsednik Srpske liste Slavko Simić, koji je u izjavi Tanjugu rekao da su u ovaj deo Kosova došli kako bi poslali poruku mira.

"Nismo došli da izazivamo bilo kakve incidente i da provociramo. Okupljanje Albanaca je bespotrebno, komšije Srbe treba da dočekaju srdačno i tako pokažu volju da Đakovica ne bude monoetnička", rekao je Simić.

On je naglasio da Đakovica treba da postane onakva kakva je bila ranije - multietnička, a ne monoetnička.

U Đakovici je nekada živelo oko 12.000 Srba, a danas su u ovom gradu preostale samo četiri srpske monahinje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.