Babić i Burkhard o reformi političkog sistema

Izvor: RTS, 24.Jun.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić i Burkhard o reformi političkog sistema

Predsednik Akcione grupe za reformu političkog sistema Zoran Babić razgovarao je sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Peterom Burkhardom koji je ponudio ekspertsku pomoć u procesu izrade konkretnih zakonskih rešenja, kojima će biti reformisan politički sistem u Srbiji.
Kako se navodi u saopštenju srpskog parlamenta, na sastanku je bilo reči o radu Akcione grupe, njenim ciljevima i pravilima rada, a Burkhard >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je istakao dobru saradnju Misije OEBS sa Skupštinom Srbije na brojnim projektima, prenosi Tanjug.

Babić je informisao Burkharda o osnovnim principima rada Akcione grupe, istakavši da su svi politički akteri u parlamentu, bez obzira na snagu i podršku u narodu, jednaki u tom poslu, pa svaka parlamentarna stranka ima po jednog predstavnika u Grupi.
Kako je istakao, želja je da se saslušaju mišljenja o reformi političkog sistema svih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, predstavnika naučne i stručne javnosti, SANU, Autonomne pokrajine, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnika Stalne konferencije gradova i opština, nevladinog i civilnog sektora, kao i predstavnika međunarodne zajednice.
Zato je, istakao je, javni poziv upućen svim akterima u društvu da se uključe u navedeni posao.
"U ovaj posao se nije ušlo sa unapred pripremljenim rešenjima, već da se saslušaju svi, kako bi se politički sistem menjao sa najvišim stepenom konsenzusa. Imajući u vidu da je Ustav najzanimljivija tema, uveren sam da ćemo kao finale rada dobiti izmene i dopune Ustava, uz najširi konsenzus", istakao je Babić.
On je dodao da će nakon slušanja, svi predlozi biti razmotreni i da će prioriteti biti određeni na osnovu učestalosti predlaganja.
U okviru Akcione grupe biće formirana manja grupa koja će se baviti prioritetima i u kojoj će jedan član biti predstavnik najveće nacionalne manjine, kao i predstavnik opozicije.
Babić je, saopšteno je, pozdravio ponudu Misije OEBS-a u Srbiji da svojom ekspertizom pomogne reformu političkog sistema i pozvao njene predstavnike da prisustvuju posebnim slušanjima Grupe, ali i da uzmu aktivno učešće delegiranjem konkretnih tema za tu promenu.
Saopšteno je i da je Babić obavestio Burkharda o temama koje će njegova poslanička grupa, SNS, delegirati, a o kojima se još uvek debatuje.
Burkhard se posebno interesovao za konačan rezultat rada Akcione grupe u procesu reforme političkog sistema, predloge kojima bi se menjali delovi Ustava Srbije koji se odnose na pravosuđe i nacionalne manjine, ali i druga polja u kojima bi Misija OEBS-a mogla da pruži podršku.
Sastanku je pristutvovao i zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rezultat Akcione grupe - izmene Ustava

Izvor: Akter, 24.Jun.2015

Predsednik Akcione grupe za reformu političkog sistema Zoran Babić izjavio je danas da očekuje da će rezultat rada te grupe biti izmene i dopune Ustava, uz najširi konsenzus.."U ovaj posao se nije ušlo sa unapred pripremljenim rešenjima, već pre svega da se saslušaju svi akteri, kako bi se politički...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.