Babić: Zbog kiša veći broj prehlada među migrantima

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić: Zbog kiša veći broj prehlada među migrantima

Kiše koje su pogodile Beograd u prethodnih nekoliko dana dovele su do porasta broja prehlada kod malih migranata, rekao je direktor "Ped Medice" Miloš Babić navodeći da su lekari te zdravstvene ustanove za tri nedelje u Miksalištu pregledali između 250 i 300 dece.

"Uglavnom se suočavamo sa pedijatrijski problemima, to su dijareje, infekcije, prehlade. Desi se da dođe neki ozbiljniji slučaj poput astme, ali to je retko", rekao je Babić Tanjugu dodajući da se migranti uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << žale na probleme uzrokovane lošim higijenskim uslovima.

Objašnjava i da su kiše prethodnih dana uzrokovale probleme, pa je porastao i broj prehlada kod mališana.

"Previsoka temperatura, ali i kiša, spavanje na otvorenom... sve su to problemi. Mora da se nađe neko rešenje da se ta deca, majke i trudnice sklone sa ulice u prihvatljiviji smeštaj gde bi imali toalete i osnovne uslove za život koji ovde nedostaju", rekao je Babić.

Kako kaže, prve dve nedelje, lekari su dolazili dva puta, ali su zbog većih potreba, izazvanih nepovoljnim vremenskim uslovima, ove nedelje bili na usluzi migrantima tri dana u nedelji.

On je dodao da su migranti imali strah da dođu kod lekara, ali da je sada lakše.

"Imali su strah da dođu kod nas i svaki dan kad dođemo prevodioci idu po parku, informišu ih i dovode ovde. Najsporije i najteže ide prva grupa, i kad vide o čemu se radi onda i sami počnu da dolaze", rekao je Babić dodajući da se od 30 do 50 migranata dnevno obrati lekarima za pomoć.

Mikser haus je omogućio lekarima da se smeste u njihovom letnjem prostoru, a direktor Mikser hausa Ivan Lalić kaže da je akcija bilo spontana i da su oni, s obzirom da je najviše migranata došlo u Savamalu, sa ljudske strane izašli u susret i ustupili letnju scenu.

"Sve je bilo spontano, a akcija je, iako neplanirana dala ruzultat. Ovo je jedan građanski način da se pomogne", rekao je Lalić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.