Baba tražila muža, naletela na voz

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baba tražila muža, naletela na voz

Starica Radmila Radovanović (89) iz Lapova, koja je, najverovatnije zbog ljubomore, doživela "bliski susret" sa brzim vozom, uskoro će ponovo biti u zagrljaju Milića Jovanovića (67) svog trećeg supruga

Kragujevac – Međunarodni železnički saobraćaj prošlog utorka je bio prekinut u Lapovu. Voz 411, koji saobraća na relaciji Ljubljana – Skoplje, stajao je na pruzi punih 45 minuta, od devet i 12 do devet i 57. Kad je napokon krenuo, starica Radmila Radovanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rođena još u vreme Prvog svetskog rata, 28. marta 1918, već je ležala na Urgentnoj klinici kragujevačkog Kliničkog centra.
U policijskom izveštaju stoji da je na nju naleteo voz brzinom od sto kilometara na sat. Međutim, zapisano je i sledeće – "zadobila je lake telesne povrede". U Domu zdravlja u Lapovu kažu da je kod njih dovezena u "svesno orijentisanom stanju", a lekari kragujevačke bolnice su potvrdili da starica nije imala ni jedan jedini prelom! Primljena je, vele, sa "ozbiljnim povredama mekog tkiva", ali dodaju da je "svaka koščica bila na svom mestu".

"Ni vozovi nisu što su nekad bili", šali se ortoped Rade Marković, pričajući kako je prosto neverovatno da je devedesetogodišnja žena preživela udarac grdosije koja se kretala sto na sat.– Mi nismo identifikovali ni jedan prelom. Ne verujem da bi tako prošla da se "sudarila" sa brzim vozom – kaže doktor Marković za "Politiku".

Isto misli i njegov kolega Aleksandar Zečević, koji je Radmilu zbrinuo po prijemu u kragujevački Klinički centar.– Primljena je sa ozbiljnim povredama mekog tkiva na desnoj strani tela, to smo "zakrpili", ali intervencije na kostima nismo morali da radimo. Osim jedne, koja joj je nekada ranije pogrešno srasla, svaka koščica je bila na svom mestu. Biće da ju je voz samo oduvao... Jer, ko bi preživeo direktan udarac teške lokomotive! Pa još u tim godinama – veli Zečević u izjavi za naš list.

Ne odgovara na pitanja

Sa Radmilom nismo mogli da pričamo. Niti je razumela šta je pitamo, niti je mogla da se seti šta se dogodilo. Na svaki naš pokušaj, ona je odgovarala samo čudnim smeškom. Dve bake koje su smeštene u istoj sobi rekle su nam kako je njima pričala da "voz nije udario nju, već ona njega".

U potrazi za detaljnijim informacijama, morali smo da se obratimo zvaničnim licima. Uviđaj na licu mesta je obavio šef železničke stanice u Lapovu Dejan Stevanović.– Pričao sam o tome sa mašinovođom. Rekao mi je da ju je primetio, da je svirao i kočio, ali da nije mogao da se zaustavi pre nego što ju je zakačio. Da je tako, vidi se i po tragu kočenja. Pri brzini od sto kilometara na sat, voz se zaustavi posle 700-800 metara, a on je stao na 200-300 od mesta događaja. Staricu su zakačile santimetarske izbočine na lokomotivi, odbacile je na zemlju, a ona se otkotrljala u žbunje nekoliko metara dalje – kaže Stevanović za "Politiku".

Prema njegovim rečima, deo pruge kod nadvožnjaka u Lapovu, gde se sve zbilo, vrlo je nepregledan.– Na tom mestu je krivina, pa vozovi i inače sviraju kad tu prolaze. Ne znam šta se desilo. Da li nije čula zvuk sirene, ili nije mogla dovoljno brzo da se pomeri. Ne znam, pravo da vam kažem, ni šta je tu tražila. Ima kao jedan puteljak, ali i mene bi bilo strah da tu prelazim prugu – veli Stevanović.

I zaista, šta je tu tražila baka Radmila?

Snežana Miljić, koja se već dve i po godine brine o starici, otkriva nam da je Radmila krenula "u potragu za mužem"...– Čovek otišao da podigne penziju, a ona, takva kakva je, krenula da ga traži. Stajala sam na kapiji i pratila je da vidim kud će i šta će. Prešla je prugu jednom, pa se vratila. Posle je stala na obližnjem igralištu. Velim sebi – neće više, pa krenem kod komšinice na kafu. U to, začujem sirenu. Sledila sam se od straha, jer je i moj muž poginuo od voza. Nije prošla ni sekunda, kad čujem nju kako zapomaže. Potrčim i vidim je kako leži u žbunju. Čovek koji je sve to gledao, pozove hitnu pomoć. Brzo su stigli i prebacili je u Dom zdravlja, pa posle za Kragujevac. Najviše joj je pomogla doktorka Vesna Rašković – priča nam Snežana.

Ljubomorna Radmila

A, kakva je baka Radmila?– Ma, ljubomorna. Jeste da ima devedeset, ali se ne smiruje. Prava džambas baba. Ovo joj je treći muž. Kad god ode nekud, ona stane na kapiju, pa ga čeka. Čeka i plače – veli Snežana.

Međutim, suprug Milić Jovanović, 22 godine mlađi od Radmile, demantuje za naš list da je "nestašan", iako ga Snežana i okupljene komšinice prozivaju za česte "izlete".– Ma, baba ko baba. A nema razloga da brine. Meni je skoro sedamdeset – tvrdi Milić Jovanović.

"Mlađani" suprug i dobročiniteljka Snežana koja se, kako sama kaže, sa Radmilom već dogovorila da joj posle smrti ostavi kuću, obišli su staricu prvi put tek nedelju dana posle nesreće. Komšiluk objašnjava da je to, možda, zato jer su čuli da je Radmila dobro i dodaju da "baba nikad nije išla kod lekara".– Nikad nije bila kod doktora. Ma, ni injekciju u životu nije primila. Zdrava baba ko dren. Tek poslednja dva meseca malo onemoćala, pa išla sa štapom. Ali još uvek voli da potegne. Najviše obožava rakiju – veli prva komšinica.

Radmila bi, kako saznajemo, danas trebalo da izađe iz bolnice.

Brane Kartalović

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.