BU:Komisija o doktoratu Stefanovića

Izvor: B92, 18.Jun.2014, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BU:Komisija o doktoratu Stefanovića

Beograd -- Senat Univerziteta u Beogradu prihvatio je inicijativu Filozofskog fakulteta da od KONUS zatraži formiranje nezavisne komisije o doktoratu Nebojše Stefanovića.

Predlog je na inicijativu Filozofskog fakulteta podnelo veće grupacije 10 fakulteta društveno-humanističkih nauka, a nakon rasprave odlučeno je da se, osim Konferenciji univerziteta Srbije, predlog pošalje i Ministarstvu prosvete, Savetu za nauku i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

"Prva adresa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je KONUS, jer bi on, po našem mišlenju, mogao da formira nezavisnu komisiju", izjavio je dekan Filozofskog fakulteta Miloš Arsenijević novinarima nakon sednice.

Na sednici je bilo polemike o tome ko treba da formira komisiju, profesor Miloš Arsenijević, dekan Filozofskog fakulteta, odakle je potekla inicijativa koju je prihvatilo deset fakulteta, smatra da treba da bude formirana u KONUS-u, čiji je član Megatrend univerzitet.

"Zadovoljni smo što je sa samo jednim uzdržanim glasom Senat odlučio da podrži inicijativu", rekao je prof. Arsenijević novinarima posle sednice i naveo da je prvobitna inicijativa proširena ne samo na KONUS nego i na savete i Ministarstvo prosvete.

"KONUS bi mogao po našem mišljenju da formira ovu nezavisnu komisiju", rekao je Arsenijević.

Međutim, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević smatra da KONUS nije najbolje telo za to, ali dodaje da će to telo, čiji je on predsedavajući, o predlogu raspravljati na prvoj sednici.

Prof. Bumbaširević, koji je inače bio uzdržan na glasanju, rekao je da sednica KONUS-a još nije zakazana.

"Smatram da KONUS nema mandat da preispituje pojedinačne radove i doktorske radove studenata svojih članica", obrazložio je rektor svoju uzdržanost i naveo da bi to mogao da bude posao Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Tokom sednice je nekoliko dekana ocenilo da Senat UB ne treba "da se skriva" i da mora da iskaže svoj stav o ovom, kako je rečeno, ozbiljnom, društveno opasnom ponašanju.

Članovi Senata su, međutim, podeljeni po pitanju ko treba da formira komisiju za doktorsku disertaciju, da li sve treba da ostane u okviru Megatrenda, kako je sada zakonski definisano ili svoj stav treba da iskažu KONUS, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Komisija za akreditaciju, Ministarstvo prosvete...

Inicijativu o formiranju komisije pokrenulo je deset fakulteta UB, okupljenih u Veću grupacije društveno-humanističkih nauka, koje čine Ekonomski, Pravni, Pravoslavni bogoslovski, Učiteljski, Fakultet bezbednosti, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Filološki i Filozofski fakultet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.