BRIKS osniva sopstvenu banku

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRIKS osniva sopstvenu banku

Šesti samit pet zemalja rastućih ekonomija - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRIKS) protiče u znaku osnivanja sopstvene banke te grupacije kao protivteže zapadnoj hegemoniji.

Predstavnici BRIKS-a pokušaće da postignu dogovor o novoj finansijskoj konstrukciji koja je već godinama potrebna ovom klubu zemalja, koje predstavlju 40 odsto svetske populacije i ostvaruju petinu svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), preneo je AFP.

Predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Brazila, Delma Rusef, obećala je da će tokom samita, čiji je Brazil domaćin, biti postavljen kamen temeljac nove razvojne banke, kao i da će biti potpisan sporazum o monetarnim rezervama.

Radni sastanci počeće danas u Fortalezi a sutra će samit biti nastavljen u prestonici Braziliji. Ova dva grada su pod zaštitom oko 6.4000 vojnika, zbog straha od mogućih socijalnih nemira posle završetka fudbalskog Mondijala.

Banka BRIKS-a trebalo bi da finansira infrastrukturne radove, trebalo bi da računa na inicijalni kapital od 50 milijardi dolara, koje će u narednih pet godina u jednakim tranšama uložiti zemlje čclanice.

"To je od ključne važnosti kako bi se podstakao privredni rast BRIKS-a", izjavio je brazilski ministar finansija, Mauro Borges.

Privredni rast je jedno od gorućih pitanja za ekonomiju Rusije i Brazila, u kojima se ove godine očekuje povećanje BDP-a od oko jedan odsto.

Sporazum o monetarnim rezervama obuhvata zagarantovan iznos od 100 milijardi dolara, od kojih će 41 milijardu obezbediti Kina, po 18 milijardi Rusija, Brazil i Indija i pet milijardi Južnoafrička Republika. Cilj ovog fonda je da se članice osiguraju u slučaju monetarnih kriza, bez uplitanja Međunarodnog monetarnog fonda ili Svetske banke.

"Osnivanje nove razvojne banke je značajan korak u postavljanju glavnog stuba oslonca BRIKS-a", objašnjavaju brazilski analitičari.

Ovaj novi sistem nije osmišljen s ciljem da bude konkurencija tradicionalnim institucijama, već da ima komplemetnarnu ulogu tradicionalnim institucijama sa sedištem u Vašingtonu, smatraju analitičari.

Jedna od nesuglasica između članica BRIKS-a je u pogledu sedišta nove banke. Južnoafrička Republika insistira da ono bude u Johanesburgu, dok se Rusija zalaže da sedište bude u Šangaju, što se, pak, ne dopada Indiji koja se plaši kineske dominacije nad novom institucijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRIKS banka konkurencija MMF-u

Izvor: RTS, 15.Jul.2014

Šesti samit pet zemalja rastućih ekonomija - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRIKS) protiče u znaku osnivanja sopstvene banke te grupacije kao protivteže zapadnoj hegemoniji...Predstavnici BRIKS-a pokušaće da postignu dogovor o novoj finansijskoj konstrukciji koja je već...

Nastavak na RTS...

BRIKS grupa osniva razvojnu banku i hitan rezervni fond

Izvor: Blic, 16.Jul.2014, 01:05

Lideri pet zemalja BRIKS grupe - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - potpisali su juče ugovor za stvaranje razvojne banke i hitnog rezervnog fonda...Ugovor su potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, brazilska predsednica Dilma Rusef, kineski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.