BOŠNJAKINJA OPTUŽILA KAPETANA DRAGANA ZA SILOVANJE (VIDEO)

Izvor: Kurir, 30.Sep.2010, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOŠNJAKINJA OPTUŽILA KAPETANA DRAGANA ZA SILOVANJE (VIDEO)

Australijska televizijska mreža Ej-Bi-Si (ABC) objavila je u sredu polusatnu emisiju o slučaju Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao Kapetan Dragan, u kojoj ga je Bošnjakinja iz Zvornika optužila za zlostavljanje i višestruko silovanje tokom rata u BiH.

Vasiljković, bivši vođa srpskih snaga kojeg Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i od Australije traži njegovo izručenje, trenutno se nalazi u pritvoru u Sidneju i čeka odluku australijskog ministra unutrašnjih poslova o izručenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
U emisiji "Foreign Correspondent" objavljena su svedočenja hrvatskih ratnih zarobljenika o tome kako su ih u zatvoru u Kninu zlostavljali Vasiljković i pripadnici njegove jedinice, a po prvi puta je objavljen i iskaz Bošnjakinje Džemile Subašić koja je Kapetana Dragana optužila za višestruka silovanja 1992. godine u Zvorniku.

Subašićeva je rekla da je zajedno sa drugim uhapšenim ženama dovedena u hotel u Zvorniku u kojem su sistemski seksualno zlostavljane. Kazala je da ju je Vasiljković silovao šest ili sedam puta.

"Kažem mu, molim te nemoj me dirati. Ubij me sad, ali me nemoj dirati. Rekla sam mu da sam već bila silovana u Liplju, a on kaže, gde može jedan Srbin mogu svi", rekla je Subašićeva.

"Da, to je Kapetan Dragan koji me silovao, ne samo mene nego i druge žene", rekla je Subašićeva kad joj je novinar Ej-Bi-Sija pokazao fotografiju Dragana Vasiljkovića.

U polusatnoj emisiji pojavljuju se i Vasiljkovićeva supruga Nada Lukić i srpska princeza Linda Karađorđević. Obje su negirale priču o silovanjima i odbacile sve optuže navodeći kako 'Dragan nije imao potrebu da siluje jer je mogao da ima sve najlepše žene u Srbiji.'

Vasiljković, bivši vođa srpskih snaga u Hrvatskoj, australijski je i srpski  državljanin kojeg Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima HV-a i policije u Kninu i Bruškoj u februaru 1993, kao i za ratni zločin protiv civila.

Hrvatska je zahtev za izručenjem Australiji uputila 2006, a australijski sud je sledeće godine pozitivno odlučio o hrvatskom zahtevu. Vasiljković se žalio, a Savezni sud za Novi Južni Vels 2009. je poništio odluku o izručenju i u  septembru je pušten iz ekstradicijskog pritvora. Hrvatska se žalila putem australijskog državnog tužilaštva i Vrhovni sud je 30. marta ove godine prihvatilo žalbu i poništio presudu Saveznog suda.

Posle te odluke australijskog Vrhovnog suda Vasiljković je bio u begu 43 dana do hapšenja u julu.

novinske agencije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.