BOŠNJACI TRAŽE SKIDANJE KRSTOVA SA GRBA CRNE GORE

Izvor: Kurir, 03.Jan.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOŠNJACI TRAŽE SKIDANJE KRSTOVA SA GRBA CRNE GORE

Pripadnici islamske zajednice, koji su posvećeni Crnoj Gori i smatraju je svojom državom, ne doživljavaju simbole kao svoje, kaže Suljo Mustafić

PODGORICA - Bošnjačka stranka (BS), manja članica crnogorske vladajuće koalicije, založila se za promenu Zakona o državnim simbolima, na način što bi krstovi bili sklonjeni sa grba Crne Gore ili dodati simboli koji adekvatno predstavljaju pripadnike islamske veroispovesti.

Šef poslaničkog kluba BS u crnogorskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << parlamentu Suljo Mustafić kazao je da se ta partija zalaže da se državni simboli izmene, odnosno upodobe multietničkom karakteru Crne Gore.

"Pripadnici islamske zajednice, koji su posvećeni Crnoj Gori i smatraju je svojom državom, ne doživljavaju simbole kao svoje, jer u njima vide obeležja koja nisu njihova", rekao je Mustafić.

Grb Crne Gore čini zlatni dvoglavi orao na crvenom polju, a na grbu se nalaze tri krsta.

Mustafić je, kako prenose podgorički mediji, kazao da Ustavom Crne Gore nisu definisani detalji grba, zbog čega pravno nije složen posao izmene tog državnog simbola.

Rešenje je ili da se sklone krstovi ili da se stavi i neko obeležje koje kao svoje doživljavaju pripadnici islamske zajednice, kazao je Mustafić.

Prema njegovim rečima, u pitanju je legitiman zahtev BS, jer pripadnici islama čine značajan deo crnogorskog stanovništva.

"Ako je Crna Gora multietnička država, onda ne vidim razlog zašto se ovaj naš legitimni zahtev ne bi ispunio", kazao je Mustafić.

BS je članica crnogorske vladajuće koalicije od 2009. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.