BOSANSKI LONAC PONOVO SE KRČKA: Sarajevo SNAŽNO udarilo na Republiku Srpsku

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2022, 20:38

BOSANSKI LONAC PONOVO SE KRČKA: Sarajevo SNAŽNO udarilo na Republiku Srpsku

Ustavni sud BiH stavio je van snage odredbe Deklaracije o ustavnim načelima Narodne skupštine RS i zaključke u vezi sa prenosom nadležnosti koje je NSRS usvojila krajem prošle godine.

Ustavni sud je odluku donio na zahtev 15 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Sud je ukinuo zaključke u vezi sa informacijama o pravosudnim institucijama BiH, zaključke u vezi sa informacijama o prenosu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i bezbednosti, te u oblasti indirektne oporezivanje.

Ukinute odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH.

Ustavni sud je utvrdio da postoji spor u vezi sa ovim aktima. Reč je o dokumentima koje je 10. decembra prošle godine usvojila Narodna skupština RS.

Informaciju je na Tviteru prokomentarisao predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

- Upravo sam dobio Odluku Ustavnog suda BiH na zahtjev 15 poslanika u PD BiH. Ustavni sud je stavio van snage odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS, te zaključke NSRS u vezi sa prenosom nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Još jedna pobeda države BiH - naveo je Zvizdić.

Upravo sam dobio Odluku Ustavnog suda BiH po zahtjevu 15 posl u PD BiH. Ustavni sud je ukinuo odredbe Deklaracije o ustav.principima NSRS, te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entit RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Jos jedna pobjeda drzave BiH.🇧🇦🇧🇦🇧🇦

— Dr Denis Zvizdić (@DrZvizdic) June 27, 2022

Podsetimo, Narodna skupština RS usvojila je 10. decembra set zaključaka kojima je otvoren put za vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

NSRS je tada povukla saglasnost za potpisivanje sporazuma o prenosu određenih nadležnosti Republike Srpske kroz formiranje VSTS BiH i zadužila Vladu Srpske da zakon o VSTS RS uputi NSRS na razmatranje i usvajanje u roku od 6 meseci.

Navedeno je i da se Zakon o VSTV BiH neće primenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o VSTV RS.

NSRS je tada zadužila i Vladu Srpske da povuče saglasnost na sporazum o prenosu nadležnosti u oblasti odbrane, kao i na sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i dr. Federacije BiH.

Zadužena je Vlada Srpske da u roku od 6 meseci uputi i usvoji zakone iz ovih oblasti.

BONUS VIDEO: Ukrajinski dronovi "love" ruske vojnike noću

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud BiH ukinuo zaključke Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti

Izvor: RTS, 27.Jun.2022

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske, koja je usvojena 10. decembra prošle godine, a koja je posvećena vraćanju nadležnosti. Republika Srpska ide svojim putem i nastaviće da radi ono što misli da je najbolje za nju. Ustavni...

Nastavak na RTS...

Novaković-Bursać: Ustavni sud BiH radi protivustavno

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jun.2022

SARAJEVO - Odluka Ustavnog suda BiH kojom su ukinute odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske, te njeni zaključci u vezi sa vraćanjem nadležnosti sa nivoa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, potvrđuje da Ustavni sud BiH ne radi u skladu ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.