BOLJEVIĆEVA: ULASKOM U STRANKU, SUDIJE GUBE PRAVO NA NAKNADU

Izvor: Kurir, 17.Avg.2010, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOLJEVIĆEVA: ULASKOM U STRANKU, SUDIJE GUBE PRAVO NA NAKNADU

BEOGRAD - Predsednica Društva sudija Dragana Boljević izjavila je danas da sve sudije koje nisu prošle reizbor gube pravo na naknadu zarade ukoliko postanu

BEOGRAD - Predsednica Društva sudija Dragana Boljević izjavila je danas da sve sudije koje nisu prošle reizbor gube pravo na naknadu zarade ukoliko postanu članovi neke stranke, jer je članstvo u stranci nespojivo sa sudijskom funkcijom.

Boljevićeva je rekla da pravo na naknadu zarade nemaju bivše >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sudije koje su postali članovi stranaka, a što je, kako tvrdi, uradilo svega nekoliko njih, a ne broj kojim se spekuliše u javnosti, kao i oni koji su u međuvremenu postali advokati.

"Sve neizabrane sudije tražile su u žalbama Ustavnom sudu da im se konstatuje da im nije prestala sudijska dužnost i da se vrate nazad. To ih obavezuje da se ponašaju kao sudije pa ne bi smeli da se učlanjuju u stranke ili da se bave nekim drugim poslom", objasnila je Boljević u izjavi Tanjugu.

Prema podacima Sindikata pravosuđa, neizabrane sudije i tužioci koštaju državu oko 200 miliona dinara mesečno.

Boljevićeva je rekla da je uverena da nisu tačne brojke koje su objavljene u javnosti o broju neizabranih sudija koje su se učlanile u stranke, kao i da su je kolege iz mnogih gradova samoinicijativno zvale i tvrdile da se niko nije učlanio u političke partije.

Nekolicina njih koja je to učinila uradila je to iz revolta i nemoći da dokaže svoja prava pred institucijama države, a ne iz besa ili zato što je "bila tajni pripadnik ili simpatizer te stranke", smatra predsednica Društva sudija, koja takođe nije prošla na opštem izboru sudija u decembru prošle godine.

Srpska napredna stranka tvrdi da im je pristupilo na stotine sudija koje nisu prošle reizbor.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.