BIVŠI DIREKTOR NSA: Ruski obaveštajci manipulišu Snoudenom!

Izvor: Kurir, 08.Maj.2014, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIVŠI DIREKTOR NSA: Ruski obaveštajci manipulišu Snoudenom!

Rusija će pokušati da izvuče korist iz činjenice da su poverljive informacije koje je Snouden obelodanio bile toliko štetne po SAD, izjavio je general Kit Aleksander

VAŠINGTON - Ruske vlasti manipulišu odbeglim američkim obaveštajcem Edvardom Snoudenom, izjavio je bivši direktor američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), general Kit Aleksander koji se penzionisao u martu.

On je za australijske novine "Australijan fajnenšel rivju" rekao da će Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pokušati da izvuče korist iz činjenice da su poverljive informacije koje je Snouden obelodanio bile toliko štetne po SAD.

"Mislim da ruska obeštajna služba sada manipuliše njime. Ne znam kada je to tačno počelo niti kolike su razmere toga. Pretpostavljam da ruski obaveštajci upravljaju njegovim postupcima", kazao je Aleksander.

"Takođe treba da shvatite da će mu oni dozvoliti da radi ono što ide u prilog Rusiji ili doprinosi jačanju Snoudenovog kredibiliteta. Oni neće raditi ono što bi njima samima moglo naneti štetu", dodao je on.Snouden, bivši obaveštajac NSA, dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obaveštajni establišment do srži objavljivanjem niza poverljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i širom sveta nadgledanjem Internet i telekomunkacionih podataka.

Aleksander je izneo mišljenje da ono što je Snouden uradio predstavlja "najveću štetu koja je naneta obevštajnim sistemima u SAD ikada", navodi AFP.

"To je najveća šteta u istoriji. I to je imalo ogromne posledice po sposobnost svih naših obaveštajnih sistema da štite i brane naše građane", kazao je on za ugledni poslovni magazin."Smatram da će na kraju biti izgubljeni ljudski životi zbog onoga što je Snouden uradio nećemo moći da ih zaštitimo sa kapacitetima koji su nekada bili efikasni, ali su sada postali neefikasni zbog obelodanjivanja ovih informacija", zaključio je on.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.