BIRN poziva Vučića da javnosti predoči dokumenta o Tamnavi

Izvor: N1 televizija, 20.Maj.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIRN poziva Vučića da javnosti predoči dokumenta o Tamnavi

Premijer Aleksandar Vučić je još jednom izjavio da je BIRN lagao u tekstu o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava, a da nije demantovao niti osporio ni jednu činjenicu iznetu u tekstu, objavio je BIRN.

Premijer Vučić je reagovao na vest da je prva nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo dodeljenja Aleksandru Đorđeviću za tekst “Ispumpavanje kopa i budžeta” kada je ponovio optužbe na račun BIRN-a rekavši da je priča “notorna laž”.

“Borio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sam se i izborio da se pokaže ne samo da je bilo sve čisto, već da je država to obavila sa mnogo manje novca nego što je to bilo realno. Država je iz toga izašla uspešno, dramatično je povećala proizvodnju uglja i pre rokova i pre vremena” rekao je Vučić na konferenciji za novinare 19. maja 2016. godine.

Premijer je prvi put reagovao na tekst pre godinu i po dana, a od tada je u više navrata optužio novinare BIRN-a da su lažovi i da objavljuju neistine u cilju “rušenja Vlade”. Međutim, kao i u jučerašnjoj izjavi, premijer nikada nije demantovao ni jednu činjenicu iznetu u tekstu, niti je konkretno osporio bilo koji navod iz BIRN-ovog istraživanja.

Podsetimo, BIRN je u januaru 2015. godine objavio istraživanje u kome je otkriveno da je na tenderu za ispumpavanje vode iz potopljenog rudnika Kolubara izabran konzorcijum koji čine novosadska firma „Energotehnika Južna Bačka“ i rumunska firma „Neš“, iako nijedna od ovih kompanija nemaju iskustva u ispumpavanja velikih voda.

Na ovaj način je dovedena u pitanje tenderska procedura, jer je jedan od uslova na tenderu bio da taj posao mora da radi kompanija koja ima iskustva u takvim poslovima.

Konzorcijum je posao dobio jer je ponudio najnižu cenu i najkraći rok izvršenja. Rokovi za završetak posla su kasnije aneksima ugovora u dva navrata produženi, te je ispumpavanje završeno u aprilu 2015. godine, umesto u decembru 2014. godine.

Takođe, protivno zakonu, konzorcijum koji je dobio posao ispumpavanja, naknadno angažuje treću kompaniju koja nije bila navedena u prijavi – holandski Van Hek, koji je savetovao prilikom pripreme tenderske dokumentacije i učestvovao u jednom od konzorcijuma na tenderu za dobijanje ovog posla.

BIRN podseća da ni godinu dana od kako je završeno ispumpavanje javnost i dalje ne zna koliko novca je isplaćeno za ovaj posao.

BIRN je tražio kompletnu dokumentaciju o realizaciji ovog posla, ali i pored odluke Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja, ovo javno preduzeće se odlučilo da plati kaznu od 200,000 dinara, umesto da dostavi dokumentaciju.

Ovom prilikom BIRN poziva Aleksandra Vučića da iskoristi mogućnosti koje mu zakon dozvoljava i da kao prvi čovek Vlade naloži Elektroprivredi Srbije da javnosti predoči sve informacije i sva dokumenta o realizaciji posla.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.