BG-Bar: Lokomotiva iskočila iz šina

Izvor: B92, 05.Avg.2013, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG-Bar: Lokomotiva iskočila iz šina

Beograd -- Lokomotiva voza koji je jutros krenuo iz Beograda za Bar iskočila je iz šina kod Užica. Kako je rečeno za B92, u pitanju je "manji incident" i nema povređenih.

U Železnicama su za B92 potvrdili da je došlo do iskakanja, ali su precizirali da je u pitanju "samo jedna osovina lokomotive" i da su vagoni ostali na pruzi.

"Nesreća je prejaka reč. To vam je kao kada bi automobil jednim točkom sišao sa kolovoza", rekao je portparol Železnica Srbije Nenad Stanisavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92. U vozu je bilo 240 putnika.

U međuvremenu, iz Železnica Srbije saopšteno je da je normalizovan saobraćaj na pruzi Beograd-Bar danas oko 16.30 sati pošto je ekipa

Železnice Srbije u užičkom predgrađu Turica podigla na kolosek lokomotivu koja je iskliznula iz šina tri sata ranije.


U pitanju je brzi voz koji je jutros u 9.10 krenuo iz Beograda za Bar, a incident se desio oko 13 i 30 časova. Nezgoda se dogodila na mestu Turica, gde je maksimalna dozvoljena brzina 20 kilometara na čas.

U sastavu voza, kako se precizira iz ŽS, pored lokomotive, bilo je još šest vagona, četiri za prevoz putnika, vagon restoran i vagon za prevoz automobila, i ni jedan od njih nije uskliznuo sa šina. "Vagoni s putnicima biće vraćeni u železničku stanicu Užice, kako ne bi čekali na otvorenoj pruzi", piše u saopštenju.

Saobraćaj na barskoj pruzi sada se nesmetano odvija, pa će svi večerašnji vozovi između Beograda i Bara krenuti po redu vožnje, kaže Železnica.

"Na ovoj deonici voz mora da uspori. Kada je lokomotiva iskliznula, voz je nastavio blago kretanje još desetak metara i stao, ali nije bilo naglog kočenja", svedočili su kondukteri.

Na katastrofalno stanje barske pruge, koja je izgrađena sedamdesetih godina prošlog veka i od tada nije bilo ozbiljnog ulaganja u njenu rekonstrukciju, godinama su upozoravali užičke mašinovođe, čak su zbog toga i štrajkovali, ali i pored obećanja prethodnih poslovodstava tog javnog preduzeća stanje se nije popravilo.

Novi direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović, boraveći u martu ove godine na Mokroj gori, istakao je da će prioritet tog preduzeća biti Koridor 10, kako međunarodni vozovi ne bi mimoišli Srbiju, ali je najavio i to da će naredne godine početi i rekonstrukcija barske pruge u dužini od 277 kilometara, za šta je novac, kako je rekao, obezbeđen iz ruskog kredita, podseća list Danas.

Vozovi "jure" u proseku 42km/h

Prosečna starost srpskih pruga je 42 godine, dok je većina voznog parka stara i do 30 godina.

Vozovi se na srpskim prugama u proseku kreću "nadzvučnim" brzinama i do 42 kilometra na sat, dok je u zemljama Evropske unije prosečna brzina vozova između 200 i 300 kilometara na sat, a u Japanu oko 300 kilometara na sat.

Inače, kako su ranije rekli iz Železnica, na 34 odsto pruge brzina je manja od 60 kilometara na sat, a na samo tri odsto veća od 100 kilometara na sat.

O katastrofalnom stanju u srpskoj železnici najbolje govori podatak da tek na svakom petom, od 2.138 pružnih prelaza u Srbiji, postoji rampa, branik ili polubranik. Za opremanje samo jednog prelaza potrebno je oko 150.000 evra. Jedan od najčešćih uzroka nesreća je i loša preglednost prelaza, jer su obezbeđeni samo klasičnom drumskom signalizacijom - znakom "stop" i Andrejinim krstom, piše Danas.

Na mnogim mestima, i kada postoji, rampa ne radi baš svaki put. Ekipa TV B92 zabeležila je nedavno takav slučaj u mestu Ratkovo u Vojvodini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlak na relaciji Beograd Bar izletio iz šina kod Užica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Avg.2013

Brzi vlak koji je jutros u 9.10 krenuo iz Beograda za Bar je oko 13. 30 sati, izlazeći iz Užica, iskočio iz šina, javlja Blic. Prema prvim informacijama, niko od putnika  nije povrijeđen. Nezgoda se dogodila na mjestu Turica, gde je maksimalna dozvoljena brzina 20 kilometara na sat . Prema prvim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Voz za Bar iskočio iz šina kod Užica

Izvor: Mondo, 05.Avg.2013

Brzi voz koji je jutros u 9.10 krenuo iz Beograda za Bar, ali je oko 13.30 izlazeći iz Užica iskočio iz šina. Prema..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.