BEZ DOGOVORA O KASARNI U CENTRU KRAGUJEVCA

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZ DOGOVORA O KASARNI U CENTRU KRAGUJEVCA

KRAGUJEVAC - Vojska Srbije i grad Kragujevac još nisu postigli dogovor o ustupanju kasarne " Vojvoda Radomir Putnik", koja je 1999. bombardovana, a potom i napuštena, ali bi taj problem uskoro mogao biti rešen.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da očekuje brzu finalizaciju višegodišnjih pregovora o kasarni u centru Kragujevca.

On ocenjuje da je u poslednjih šest meseci učinjen "veliki iskorak u pravcu razmene nepokretnosti koje nisu perspektivne sa aspekta vojske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali koje su perspektivne sa aspekta razvoja gradova kakav je Kragujevac".

"Mislim da ćemo napraviti adekvatan dogovor i da ćemo vrlo brzo ići u pravcu njegove finalizacije. To je još jedan od kapaciteta Vojske Srbije, koji mogu da se stave u funkciju razvoja gradova", rekao je Šutanovac Televiziji Kragujevac.

I gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da će "pitanje kasarne i Doma Vojske biti rešeno na obostranu korist”, navodeći da je grad spreman da vojnu imovinu novčano nadoknadi ili da VS za nju ustupi stanove.

"Ja se nadam da će procena biti na nivou od pre tri godine, kada je grad i prihvatio predlog Direkcije za imovinu", kaže Stevanović.

Vojska Srbije je u decembru 2008. godine izrazila spremnost da to zemljište ustupi gradu Kragujevcu koji bi joj na ime nadoknade dao 35 stanova, a ostatak procenjene vrednosti isplatio u novcu.

Tada je dogovoreno da od preuzimanja budu izuzete zgrada komande kasarne i vojna menza u kojoj su smeštene porodice 16 oficira bivše JNA izbeglih iz nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Vojska je u međuvremenu promenila ponudu koju grad iz finansijskih razloga nije mogao da prihvati, pa je kasarna ostala crna rupa u centru Kragujevca.

Kasarnski kompleks površine 8,5 hektara, koji se nalazi u centru Kragujevca, nije u funkciji od 1999. godine, a pregovori o njegovom preuzimanju od vojske započeli su 2003. godine.

NATO je bombardovao kasarnu Vojvoda Radomir Putnik 28. maja 1999. godine, kada su dve stare zgrade iz 19. veka pogođene sa tri projektila.

Komanda korpusa je tada sopštila da je autobus pun vojnika napustio kasarnu pet minuta pre bombardovanja i ona je od tada praktično bez vojnika.

Krajem 2007. godine deca, koja su se igrala u krugu napuštene kasarne, pronašla su tri ručne bombe, dva topovska udara i oko dve stotine metaka za automatsku pušku, a deo tog arsenala su odnela kućama.

Nakon tog incidenta, Vojska Srbije je pojačala obezbeđenje kasarne koja zarasta u korov i travu, a objekti u njoj i dalje propadaju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kasarna Kragujevcu na korišćenje

Izvor: Šumadija Press, 05.Avg.2010

Višegodišnji pregovori Vojske Srbije i Grada Kragujevca o ustupanju kasarne „Vojvoda Radomir Putnik”, koja je 1999. bombardovana, a potom i napuštena, još nisu urodili plodom.

Nastavak na Šumadija Press...

Vojska Srbije i grad Kragujevac još nisu postigli dogovor o kasarni

Izvor: Glas javnosti, 06.Avg.2010, 07:32

KRAGUJEVAC - Vojska Srbije i grad Kragujevac još nisu postigli dogovor o ustupanju kasarne " Vojvoda Radomir Putnik", koja je 1999. bombardovana, a potom i napuštena, ali bi taj problem uskoro mogao biti rešen...Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da očekuje brzu finalizaciju višegodišnjih...

Nastavak na Glas javnosti...

Kragujevac traži praznu kasarnu

Izvor: B92, 06.Avg.2010

Kragujevac -- Vojska Srbije i grad Kragujevac još nisu postigli dogovor o ustupanju kasarne Vojvoda Radomir Putnik, koja je 1999. bombardovana, a potom i napuštena...Problem bi uskoro mogao biti rešen, a ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da očekuje brzu finalizaciju višegodišnjih pregovora...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.