BAJDEN IZDAO NOVU NAREDBU ZA AVGANISTAN: Ovo će razbesneti Talibane!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2022, 18:37

BAJDEN IZDAO NOVU NAREDBU ZA AVGANISTAN: Ovo će razbesneti Talibane!

Bela kuća potvrdila informaciju

Predsednik SAD-a Džo Bajden potpisao je danas izvršnu naredbu za oslobađanje sredstava centralne banke Avganistana od 7 milijardi dolara. Naredbom se nalaže američkim bankama i finansijskim institucijama da sredstva avganistanske centralne banke prenose na konsolidovani račun njujorške filijale Federalnih rezervi, javlja Rojtes pozivajuci se na izjave američkih zvaničnika.

Predviđeno je da od ukupnog iznosa odmrzutih sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 3,5 milijardi dolara bude na raspolaganju za humanitarnu pomoć i za podmirivanje životnih potreba avganistanskog naroda.

Preostalih 3,5 milijardi dolara ostaće u Sjedinjenim Državama i koristiće se formiranje povereničkog fonda za obeštećenje žrtava napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. i za finansiranje tekućih sudskih postupaka koji se tim povodm vode, prenosi AP.

Bela kuća je u saopštenju navela da je naredba "osmišljena tako da obezbedi put da sredstva stignu do naroda Avganistana, a držeći ih podalje od ruku talibana i zlonamernih aktera", dodaje američka agencija.

Međunarodno finansiranje Avganistana je obustavljeno i milijarde dolara sredstava te zemlje je zamrznuto u inostranstvu, uglavnom u Sjedinjenim Državama, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom u avgustu prošle godine, kada se američka vojska neočekivano povukla.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.