Krivična prijava B92 protiv Naših

Izvor: B92, 16.Jan.2013, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava B92 protiv "Naših"

Beograd -- B92 je podneo krivičnu prijavu protiv članova udruženja "Naši" zbog poziva na linč neistomišljenika i mnogih drugih krivičnih dela.

B92 zahteva od tužilaštva da pokrene postupak protiv tog udruženja, zbog kršenja zakona i Ustava, objavljivanjem spiskova osoba i organizacija uz optužbu da sarađuju sa stranim obaveštajnim službama i pozivanje na obračun.

Tužilaštvo je na potezu nakon što je B92 jutros predao krivičnu prijavu u kojoj pripadnike udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Naši" tereti za povredu ravnopravnosti, nasilničko ponašanje, uskraćivanje prava na slobodu izražavanja i udruživanja, rasnu i drugu diskriminaciju.

Republičko tužilaštvo otvorilo je predmet "Naši" i izdalo nalog policiji da izvrši provere poslednjih aktivnosti te desničarske organizacije, saznaje B92.

"Mi mislimo da je ovo jako opasno za ostvarivanje slobode izražavanja, slobode medija i ravnopravnosti građana, jer ovo predstavlja svojevrstan poziv na diskriminaciju, a možda čak i diskriminaciju i to na osnovu različitih političkih ubeđenja", ističe Slobodan Kremenjak iz advokatskog tima B92.

Tužilaštvo je još 2009. tražilo zabranu udruženja "Naši" smatrajući da se njihovim aktivnostima direktno krši Ustav, ali je Ustavni sud krajem prošle godine, na iznenađenje mnogih, odbio da to učini.

Nakon takve odluke, aktivnosti spornog udruženja su intenzivirane, a na meti su ponovo bili njihovi neistomišljenici. Pretnje i pozivi na linč kulminirali su prethodnih dana, kada je to udruženje saopštilo da stoji iza paljenja vojvođanske zastave i spiska nepoželjnih medija i nevladinih organizacija.

"Mi smo svedoci poslednjih 20 godina koliko je nasilja ovde bilo, a bili smo svedoci i govora mržnje i poziva na nasilje i na linč i posledica po fizičko zdravlje ili čak u nekim slučajevima i smrt. Vaš kolega Ćuruvija je primer za to, tako da ja mislim da je jako opasno", kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

On apeluje na tužilaštvo da brže reaguje na pretnje predstavnicima medija i organizacija civilnog društva, jer u suprotnom šalje poruku da je takvo ponašanje nekažnjivo.

Smatrajući da su se ekstremističke grupe i pojedinci osilili, jer misle da imaju podršku aktuelne vlasti, Popović, u ime grupe nevladinih organizacija i pojedinaca okupljenih u Kući ljudskih prava, zahteva od predstavnika svih stranaka, posebno vladajućih, da se od njih jasno ograde.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

B92 podnela krivičnu prijavu protiv Pokreta Naši

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jan.2013

B92 je podneo krivičnu prijavu protiv članova udruženja 'Naši' zbog poziva na linč neistomišljenika i mnogih drugih krivičnih dela.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.