B. Koviljača:Park na ivici opstanka

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B. Koviljača:Park na ivici opstanka

Loznica -- Park u Banji Koviljači, jedan od najlepših i najvećih parkova u Srbiji, koji se prostire na oko 40 hektara zaštićenog područja, na ivici je opstanka.

Prema rečima pejzažnog arhitekte iz Direkcije za upravljanje i razvoj Banje Koviljače Branka Miloševića, najveći problem je što su drveće napali trulež i gljive.

U parku je pre četvrt veka bilo 1.660 stabala, naveo je on i dodao da je danas, od preostalih 960, većina bolesna i da pedesetak suvih treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poseći.

"Drvo iznutra truli i najčešće strada pod teretom snega. Dešava se da stablo nema suvih grana, ali mu truli koren i može ga izvaliti i slabiji vetar", rekao je Milošević za lokalne medije.

U parku je još 1987. registrovan napad potkornjaka, insekta koji se uvlači u deblo i jede ga iznutra.

U najvećoj meri napadnuti su borovi, koji su podložniji štetočinama a kako se tada nije ništa konkretno preduzelo, ova stabla su pri kraju životnog veka.

U poslednje vreme Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače, počela je obnovu i ulepšavanje parka.

"Postavljen je sistem za navodnjavanje zelenih i površina pod cvećem, pokrenuta je rasadnička proizvodnja, planira se sadnja 30.000 sadnica različitog cveća - vrsta kojima odgovaraju uslovi staništa, kako se to ne bi više dešavalo", naveo je Milošević.

Gornji deo parka je pod šumom - grabom, cerom i bukvom, a u donjem delu raste više od stotinu vrsta, 30 četinarskih, 49 lišćarskih i oko 30 vrsta žbunja, među kojima su i retke vrste jedinstvene u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Park na ivici opstanka

Izvor: Akter, 02.Jan.2014

Park u Banji Koviljači, jedan od najlepših i najvećih parkova u Srbiji, koji se prostire na oko 40 hektara zaštićenog područja, na ivici je opstanka

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.