Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B-1244: Crvene beretke bile u BiH aprila 1992.

Hag -- Iskaz na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu u ponedeljak je započeo zaštićeni svedok optužbe B-1244, koji je potvrdio da su "Crvene beretke" Službe državne bezbednosti Srbije, početkom aprila 1992, bile raspoređene u BiH. Dok ga je ispitivao tužilac Dermot Grum, svedok je, kao glavnog komandanta "Beretki" naveo Franka Simatovića Frenkija, a kao pripadnike koji su došli na teritoriju u BiH gde je on bio, identifikovao je Dragana Đorđevića zvanog Crni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srećka Radanovića zvanog Debeli i Slobodana Miljkovića zvanog Lugar, za koje je precizirao da su bili članovi Srpske radikalne stranke. Na pitanje tužioca, on je rekao i da je Blagoje Simić bio potpredsednik opštine, u koju su "Crvene beretke" došle, a Simo Zarić načelnik odeljenja SDB.

Simiću i Zariću u Haškom tribunalu se sudi za ratne zločine u opštini Bosanski Šamac. Za iste zločine Stevan Todorović i Milan Simić su već osuđeni na deset, odnosno pet godina zatvora pošto su pred Haškim tribunalom priznali krivicu.

Svedok je ispričao da je, u martu te godine, iz njegove opštine na obuku u logor MUP Srbije kod Iloka, u istočnoj Slavoniji, upućeno dvadesetak mladih ljudi, u skladu sa dogovorom postignutim u Beogradu sa pripadnikom SDB Srbije Milunom Prodanićem. B-1244 je rekao da se, krajem marta ili početkom aprila, u zgradi MUP Srbije u Beogradu sreo s Prodanićem i od njega zatražio da poseti mladiće na obuci. "Rekao mi je da jedno njihovo vozilo baš ide tamo i da ih pratim, jer nisam znao gde je logor. U tom vozilu, džipu 'puh' bio je Franko Simatović Frenki, pomoćnik načelnika SDB Srbije, koga sam tada prvi put video. On je bio u civilu, a ljudi oko njega nosili su maskirne NATO uniforme i crvene beretke", kazao je on. Na prilazima Iloku, vozila su bez kontrole prošla kroz kontrolni punkt, nastavio je svedok, a po ulasku u grad, kod jedne kuće, Simatoviću su salutirali pripadnici "crvenih beretki".

U samom logoru, svedok je, kako je rekao, video svoje sugrađane, ali i druge osobe u maskirnim uniformama, sa amblemom na kojem je sivi vuk i crvenim beretkama na glavama. On je potvrdio da su "Crvene beretke", 11. aprila 1992, došle u njegov grad u dva vojna helikoptera. Pored dvadesetak meštana, koji su se vratili s obuke u Iloku, pristiglo je još tridesetak pripadnika te jedinice. "U našoj opštini tada nije bilo značajnijih sukoba", kazao je svedok. B-1244 je rekao da je komandant jedinice bio iz Srbije, a da je jedan od pripadnika kazao da su "oni došli ispred SRS da pomognu srpskom narodu". Iskaz svedoka B-1244 na suđenju Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj biće nastavljen sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.