Avion MH17 pogodili geleri rakete

Izvor: B92, 09.Sep.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion MH17 pogodili geleri rakete

Holandski stručnjaci saopštili su da je avion Malezija erlajnsa MH17 pogođen tokom leta "brojnim objektima koji su probili avion velikom brzinom".

Kako javlja BBC, utvrđeno je da nema dokaza da je na pad aviona uticala ljudska ili tehnička greška.

Izveštač BBC sa lica mesta javlja da dokazi pokazuju da je avion bio pogođen gelerima od rakete. Reč je o projektilima koji su izlomil avion na komade, piše u prvom zvaničnom izveštaju holandskih stručnjaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Let MH17 boinga 777-200 Malezija erlajnsa raspao se u letu, verovatno zbog strukturalnih oštećenja koja je izazvao veliki broj projektila velike snage koji su spolja pogodili letelicu", naveo je holandski Istražni biro za bezbednosti zadužen za istragu pada tog aviona.

Holandski veštaci, kako su i najavili, nisu naveli da li je avion na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću.

Avion Malezija erlajnsa s 298 putnika i članova posade, koji je bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula u Ukrajini u blizini granice s Rusijom. Niko nije preživeo, a polovina žrtava je iz Holandije.

"Preliminarni rezultati istrage ukazuju da je razlog pada aviona došao spolja. Biće potrebna dodatna istraga kako bi se s većom preciznošću utvrdio uzrok nesreće. Odbor za bezbednost veruje da će dodatni dokazi biti dostupni istražiteljima u predstojećem periodu", rekao je danas šef tog odbora Tjibe Justra. Konačni izveštaj očekuje se u roku od jedne godine od nesreće.

Zbog sukoba na terenu, istražitelji nisu posetili mesto pada aviona, već su proučavali fotografije, zapise rada s "crnih kutija" - registratora podataka o letu i radu ključnih uređaja aviona i registratora razgovora u pilotskoj kabini, koji nisu pokazali da je bilo ma kakvih tehničkih problema, niti vanredne situacije.

"Forenzička istraga će biti sprovedena ukoliko olupina bude mogla da se izmesti iz područja sukoba u Ukrajini", objašnjava se u izveštaju.

Prema izveštaju na 34 strane, svi podaci sakupljeni iz rekordera iz pilotske kabine i rekordera leta, kao i podaci dobijeni od kontrole vazdušnog saobraćaja, ukazuju na to da se let aviona normalno odvijao sve do 13:20 sati po srednjoevropskom vremenu kada je iznenada nestao sa radara, prenosi Itar-Tas s.

U izveštaju se, takodje, navodi da zasad nije moguće detaljno ispitati olupinu pošto je istraga još u toku, ali da brojne fotografije i snimci pokazuju da se na ostacima aviona na mnogim mestima vide rupe.

"Način na koji su oštećeni trup aviona i pilotska kabina u skladu je sa oštećenjem kakvo se može očekivati od velikog broja visokoenergetskih objekata koji su sa spoljne strane prodrli u avion", precizira se u dokumentu.

Verovatno je, kako se objašnjava, oštećenje rezultiralo gubitkom strukturalnog integriteta letelice, što je dovelo do raspada tokom leta, a to objašnjava i nagli prekid registrovanja podataka, istovremeni gubitak kontakta sa kontrolom vazdušnog saobraćaja i nestanak aviona sa radara.

Holandski odbor za bezbednost koordiniše istragu o tragediji počev od 23. jula na osnovu sporazuma sa Kijevom, a grupa medjunarodnih istražitelja sastoji se od stručnjaka iz Australije, Malezije, Holandije, SAD, Rusije i Ukrajine.

Glavni cilj tima je da utvrdi uzroke pada aviona i iznese preporuke za bezbednost letova ubuduće, pri čemu nema prava da ikoga optužuje niti da poziva na odgovornost za tragediju, podseća ruska agencija.

Istovremeno, Holandski odbor za bezbednost nastoji da odgovori na dva pitanja: zašto je avion išao baš tom trasom i zašto lista putnika nije bila dostupna posle nesreće, a odgovori će najverovatnije biti poznati do objavljivanja konačnog izveštaja.

Malezijski premijer Nadžib Razak pozdravio je izveštaj rekavši u pisanom saopštenju da ključni zaključak izveštaja "vodi ka snažnoj sumnji da je avion oboren raketom zemlja-vazduh MH17, ali je potrebna dalja istraga da bismo bili sigurni u to", prenosi AP.

Odmah nakon pada aviona usledile su oštre razmene optužbe između Kijeva i proruskih pobunjenika o tome ko je odgovoran za pad aviona.

Jedan od lidera proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine rekao je i danas da pobunjenici, optuženi za obaranje malezijskog aviona u julu ove godine, ne raspolažu oružjem kojim bi mogli da obore jedan boing.

"Mogu da kažem samo jednu stvar: mi prosto nemamo tehničku opremu koja može da obori jedan boing, pa ni taj malezijski avion", rekao je ruskoj agenciji Interfaks premijer samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko.

Do sada je identifikovano 193 žrtava iz "boinga 777" sa leta MH17 "Malezijan erlajnsa" koji se 17. jula srušio iznad istočne Ukrajine dok je leteo iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, od kojih su 196 bili Holandjani.

Katastrofa aviona s leta MH17 nad istočnom Ukrajinom druga je tragedija kompanije "Malezija erlajns" posle misterioznog nestanka aviona na letu MH370 u martu ove godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.