Avion Er Srbije nosiće ime glumca Mikija Manojlovića

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Mar.2016, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion Er Srbije nosiće ime glumca Mikija Manojlovića

Er Srbija je danas dala ime jednom od svojih aviona erbas A319 po glumcu Predragu Mikiju Manojloviću, koji je četvrti građanin Srbije koji je postao deo programa "Žive legende" srpske nacionalne aviokompanije.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić i Miki Manojlović su na pisti Jat tehnike, na beogradskom aerodromu, otkrili deo aviona sa imenom glumca.

Programom "Žive legende" odaje se priznanje građanima Srbije koji su se istakli u svojoj struci i stekli međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << slavu, a do sad su avioni dobili imena po teniseru Novaku Đokoviću, košarkašu Vlade Divcu i fudbaleru Dejanu Stankoviću.

"Vrlo sam srećan zbog ovoga. Posle tri velike legende srpskog sporta, Đokovića, Divca i Stankovića, evo i mene. To je velika čast", rekao je Manojlović Tanjugu.

On je dodao da mu je veoma drago što ga je srpska nacionalna aviokompanija prepoznala kao nekoga kome pripada čast da se po njemu zove avion.

Manojlović je odabran zbog doprinosa razvoju filma, pozorišta i televizije na prostoru bivše Jugoslavije i u Srbiji, tokom karijere koja traje skoro pet decenija.

On je rekao da Srbija ima fanatastične sportiste, ali i umetnike koji zaslužuju da avioni nose njihovo ime.

"Mislim da je opredeljenje naše nacionalne aviokompanije da daje avionima imena za koje smatra da to zaslužuje odlično", kazao je Manojlović.

Poznati glumac je istkao da voli da leti Er Srbijom i da je ovo za njega veliki dan.

Kondić je rekao da nam je Manojlović pružio neke od najvažnijih i nezaboravnih uloga u istoriji srpske televizije, filma i pozorišta.

"Veoma nam je drago što avionu dajemo ime u njegovu čast. Miki je značajno uticao na razvoj filma, a njegova posvećenost ovoj umetnosti i strast za glumom su vrednosti koje su u bliskoj vezi sa našom posvećenošću tome da budemo najbolja aviokompanija u regionu", rekao je Kondić.

On je podsetio da su do sada tri aviona nazvana po poznatim sportistima ističući da su brojni i srpski velikani u oblasti kulture kojima možemo da se ponosimo.

Manojlović je svojom prvom ulogom 1970. godine pokazao poseban dar i u beogradskim pozorištima i veoma mlad je postao jedan od vodećih glumaca bivše Jugoslavije.

Ostvario je 35 glavnih uloga u pozorištu od klasičnog repertoara do savremenih dela.

Manojlović je na filmu do danas odigrao 66 uloga, a na televiziji je ostvario kreacije u nekoliko nezaboravnih domaćih serija, kao što su Otpisani, Grlom u jagode, Vuk Karadžić, Na terapiji...

Van Jugoslavije je igrao na brojnim pozorišnim scenama u Evropi, a vladanje francuskim, enegleskim i italijanskim jezikom mu je pomoglo u snimanju filomova na svim kontinentima osim Australije.

Kao vodeći glumac nosio je filmove koji su osvojili desetine nagrada za najbolji film, kao i dve Zlatne palme u Kanu, 1985. godine za film Otac na službenom putu i 1995. za film Podzemlje.

Takođe, nominaciju Američke filmske Akademije za nagradu Oskar 1996. i nominaricju za nagradu Zlatni globus 1998. godine.

Evropska Filmska akademija ga je nominovala za najboljeg glumca Evrope 2007.

Glasanjem publike i profesionalaca 19. marta 2012. na najpopularnijem svetskom filmskom internet sajtu IMDB izabran je za najboljeg filmskog glumca bivše Jugoslavije svih vremena.

Manojlović dobrotvornim radom i kroz beogradsku "Radionicu integracije" ukazuje na značaj svesti o društvenoj odgovornosti i rada na integrisanju marginalizovanih grupa i pojedinaca i na taj način doprinosi povezivanju regiona, kažu u Er Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.