Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2016, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avio-operaterima naknadu smanjili i do deset puta

SARAJEVO - Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) donijela je novu odluku o visini naknade koju bi trebalo da plaćaju avio-operateri po prevezenom putniku i toni prevezene robe u odlasku, a u odnosu na prethodnu, koja se nije primjenjivala niti je zvanično stavljena van snage, visina te naknade smanjena je i do deset puta.

Na ovu novu odluku BHDCA saglasnost je na posljednjoj sjednici dao i Savjet ministara BiH, a sve je uslijedilo nakon što su "Nezavisne" objavile da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zbog nečije usmene naredbe i nemara nadležnih, BiH u prethodnih nekoliko godina izgubila desetine miliona KM.

Novac je izgubljen jer avio-operateri po osnovu usmene naredbe nekoga iz Ministarstva transporta i komunikacija u 2012. godini nikada nisu plaćali 10 KM po putniku u odlasku i 50 KM po toni prevezene robe. U cijeloj priči najzanimljivije je da se ove naknade plaćaju u čitavom svijetu i da avio-operateri koji rade u BiH na osnovu tog iskustva uopšte nisu imali primjedana na plaćanje te naknade.

Prema novoj odluci BHDCA-a, gdje kažu da je donesena po osnovu dogovora s nadležnima, avio-operateri će po prevezenom putniku u odlasku, umjesto prvobitno predloženih 10 KM, plaćati jednu KM, a po toni robe u odlasku umjesto 50 to će biti 20 KM.

Ova naknada, kako je definisano tom odlukom, postepeno će se povećavati do 2019. godine, kada će po prevezenom putniku iznositi tri KM, a po toni prevezene robe 40 KM.

"Uvažavajući prijedloge vazduhoplovnih operatera prijedlogom odluke previđeno je da se u periodu do 1. januara 2019. godine primjenjuje manji iznos naknada", navodi se u obrazloženju odluke BHDCA.

U istom obrazloženju navedeno je da je BiH zbog neprimjenjivanja ranijih odluka prema podacima za 2014. godinu godišnje izgubila oko 1,45 miliona KM, a što bi se uštjedilo u budžetu BiH s obzirom na to da se zbog nedostatka tih prihoda iz njega pokrivaju troškovi BHDCA.

"Očekujemo da će se, za razliku od prethodne, odluka poštovati i sprovoditi. Ti prihodi značajno će uticati na rad Direkcije, a između ostalog i zakon kaže da je to dio prihoda od kojih se finansira Direkcija", rekao je Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću BHDCA.

S naknadom od jedne KM po prevezenom putniku u odlasku i 20 KM po toni prevezene robe u odlasku, BiH će, što se tiče regiona, imati ubjedljivo najniže cijene.

Primjera radi, u Hrvatskoj putnici u odlasku plaćaju 2,67 KM, a po kilogramu robe se plaća 0,02 evra što je 39 KM po toni, koliko iznosi i u Srbiji, s tim da putnici u odlasku u toj zemlji plaćaju 1,91 KM.

U suštini sve ove naknade na kraju plaćaju putnici, samo je različito od zemlje do zemlje definisano kako, odnoso da li avio-operateri to obračunavaju posebno ili je odmah ugrade u cijenu avio-karte.

Primjenom odluke od 2017. godine, na osnovu pokazatelja iz 2015. godine, BHDCA bi, prema procjenama, u 2017. godini dobila 750.000 KM, u 2018. 1.415.000 KM i u 2019. 2.080.000 KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Avio-operaterima naknadu smanjili i do deset puta

Izvor: Cafe.ba, 22.Dec.2016

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) donijela je novu odluku o visini naknade koju bi trebalo da plaćaju avio-operateri po prevezenom putniku i toni prevezene robe u odlasku, a u odnosu na prethodnu, koja se nije primjenjivala niti je zvanično stavljena van snage, visina te naknade smanjena...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.