Avganistan i SAD o vojnim racijama

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan i SAD o vojnim racijama

Kabul -- Avganistan i SAD potpisale su sporazum kojim je Vlada u Kabulu dobila ovlašćenja nad vojnim racijama u avganistanskim kućama.

Najčešći oblik tih racija su noćne operacije avganistanskih i američkih trupa koje, bez upozorenja, upadaju u domove Avganistanaca tražeći pobunjenike.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai je u više navrata tražio ukidanje svih noćnih racija, navodeći da dovode do civilnih žrtava i da međunarodne snage operacije izvode na način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji pokazuje nepoštovanje.

Američka vojska tvrdi da su takve akcije od suštinske važnosti za prikupljanje informacija i hvatanje talibana i vođa terorističke organizacije Al-Kaide.

SAD tvrde da se u 89 odsto noćih operacija ne ispali nijedan metak i da u manje od jedan odsto pogine neki civil.

Današnjim sporazumom postignut je kompromis, tako da će odbor avganistanskih bezbednosnih zvaničnika imati ovlašćenje da odlučuje koje će racije biti izvedene, a američke snage će i dalje imati veliku ulogu u tim operacijama i moći će da uđu u kuće Avganistanaca kada to bude bilo potrebno.

Time će Amerikanci i Avganistanci biti jednako odgovorni za eventualne civilne žrtve.

Memorandum su potpisali ministar odbrane Avganistana general Abdul Rahim Vardak i komandant američkih snaga Džon Alen.

Sve specijalne operacije će, prema sporazumu, morati da razmotri i odobri odbor, koji će činiti predstavnici avganistanske vojske, vlade i obaveštajnih službi.

Specijalne operacije obuhvataju noćne racije i sve druge akcije koje podrazumevaju ulazak u kuće Avganistanaca, što ostavlja mogućnost da Amerikanci izvode druge jednostrane operacije.

Svaki nesporazum rešavaće zajednički komitet, u kojem će biti ministar odbrane i komandant američkih snaga.

Sporazum predviđa da avganistanska vlada odmah preuzima zatvorenike privedene u tim operacijama, a SAD će ih ispitivati samo ako to od njih zatraže Avganistanci, rekao je neimenovani američki vojni zvaničnik uključen u pregovore.

Sporazum predstavlja značajan korak ka uspostavljanju dugoročnog sporazuma o delovanju američkih snaga nakon povlačenja velikog dela vojske SAD iz Avganistana 2014. godine.

Memorandum "otvara put potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu za koje se nadamo da će naša dva predsednika moći da ih potpišu u bliskoj budućnosti", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Janan Mosazai.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avganistan i SAD potpisali sporazum o specijalnim operacijama

Izvor: Blic, 09.Apr.2012, 00:45

Avganistan i Sjedinjene Američke Države potpisale su danas sporazum kojim je vlada u Kabulu dobila ovlašćenja nad vojnim racijama u avganistanskim kućama. Najčešći oblik tih racija su noćne operacije avganistanskih i američkih trupa koje, bez upozorenja, upadaju u domove Avganistanaca tražeći...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.