Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jun.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autor "Kejleba" Čarls Alverson promovisao svoj roman

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Dereta" danas je priredila prijatno iznenađenje novinarima koji su došli na predstavljanje romana "Kejleb"u promotivnom centru ovog izdavača, jer su imali priliku da se sretnu sa autorom Čarlsom Alversonom.

Rođeni Amerikanac koji je kao novinar obišao globus, a najduže se zadržao u Velikoj Britaniji, Alverson se skrasio već više godina u selu Parage, u Bačkoj, sa suprugom Živanom.

Osim što je bio urednik legendarnog američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << časopisa "Help", redovno pisao za "Roling Stons", on od 1971. piše trilere, detektivske romane i popularnu literaturu. Pisao je i knjige za djecu i omladinu, kratke pozorišne komade i tek nedavno se u javnosti pojavio podatak da je bio koautor scenerija za film "Brazil" sa jednim od Pajtonovaca Terijem Gilijemom, koji nije htio da sa njime dijeli slavu i "izgurao" ga je sa špice filma.

Ne krijući da kod kuće u Paragama piše pet romana, Alverson je objasnio da je priču o Kejlebu - crnom robu koji je svom gospodaru zarađivao novac kao bokser, smjestio u vrijeme americkog rata između Severa i Juga da bi pokazao bez uljepšavanja ropstvo koje ga je kao ljevičara i liberala uvijek zanimalo kao jedan od nehumanijih vidova eksploatacije čovjeka nad čovjekom.

Ovaj roman istakao je autor počeo je da piše prije nego je tema ropstva ušla u modu preko filmova. Njega je zanimalo kakvi su bili odnosi robova i gospodara, kako su se gospodari odnosili prema robovima koji su rođeni slobodni i dovedeni iz zavičaja da postanu "roba".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.