Austrija zabranjuje ustaške simbole, a Hrvatska?

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Austrija zabranjuje ustaške simbole, a Hrvatska?"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je najavu Austrije da se na popisu zabranjenih simbola nađu i simboli hrvatskih nacifašista - ustaša.

On je u saopstenju dostavljenom medijima naveo da je pozitivno što su za korišćenje takvih simbola predviđene novčane kazne od 4.000 evra ili zatvor do godine dana.

Nažalost, konstatuje Linta, u Hrvatskoj nema spremnosti da se donesu zakonske odredbe koje bi uvele kaznu zatvora za promovisanje i upotrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, a posebno ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Linta to vidi kao jasan znak da se u Hrvatskoj nesmetano realizuje projekat rehabilitacije ustaštva i zločinačke NDH, širenje govora mržnje i podsticanja na nasilje prema Srbima i svemu što je srpsko.

U saopštenju Linta navodi da je "tragično što Evropska unija i dalje ćuti na slobodno korišćenje ustaških simbola u Hrvatskoj, negiranje ili umanjivanje zločina genocida i pretvaranje ustaških zločinaca u borce za slobodu i mučenike".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.