Austrija sa BiH dogovorila repatrijaciju ilegalnih migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2021, 17:02

Austrija sa BiH dogovorila repatrijaciju ilegalnih migranata

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer danas je u Sarajevu, sa bosansko-hercegovačkim kolegom Selmom Cikotićem, potpisao Memorandum o jačanju saradnje za efikasniju borbu protiv ilegalne migracije.

Nehamer je kazao da je sa BiH dogovorio plan za repatrijaciju iregularnih migranata.

Najavio je i da će Austrija za zapaljeni izbeglički kamp Lipa staviti na raspolaganje pola miliona evra, kako bi se učvrstilo za zimu.

Radovi na tome su već počeli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a dodatnim novcem treba da se uspostavi vodovodna i kanalizaciona mreža, i obezbedi struja.

Ključna tema turneje Nehamera državama Zapadnog Balkana, koja je počela juče posetom Severne Makedonije, jeste izrada plana za repatrijaciju iregularnih migranata koji nemaju šansu na boravak u EU, a koji, prema rečima austrijskog ministra, predstavljaju bezbednosni problem.

Sa BiH, kako je preneo, dogovoren je čarter let, čime se, kaže, upućuje signal da nije korisno krijumčarima dati 1.000 evra u ruke, jer nema izgleda za boravak u EU.

On je istakao da Austrija sa BiH želi pojačanu saradnju u borbi protiv ilegalne migracije.

Planirana repatrijacija će se vršiti preko, prošlog leta osnovane "Platforme protiv ilegalne migracije", čije je sedište u Beču.

BiH je, tokom razgovora, prenela Nehameru i konkretne zahteve.

Tako je Cikotić zatražio obuku 50 "stručnjaka za repatrijaciju" u Austriji, koji bi bili nadležni za proterivanje i dobrovoljni povratak.

Nakon Sarajeva ministar Nehamer putuje u Beograd, gde će se sutra sastati sa srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija ozbiljno obezbeđuje svoje granice"

Izvor: B92, 28.Apr.2021

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer izrazio je danas zadovoljstvo ogradom postavljenom na srpsko-makedonskoj granici kod Preševa...On je ocenio da Srbija time jasno pokazuje da efikasno i ozbiljno obezbeđuje svoje granice...Nehamer, koji je boravio u poseti Severnoj Makedoniji, obišao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.