Austrija raspisala poternicu za ruskim špijunom

Izvor: RTS, 26.Jul.2019, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija raspisala poternicu za ruskim špijunom

Austrijska policija raspisala je poternicu za Rusom Igorom Egorovićem Zajcevom, koji je osumnjičen da je u Austriji špijunirao za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU.
Državno tužilaštvo u Salcburgu izdalo je nalog za hapšenje Igora Egorovića Zajceva zbog sumnje da je povezan sa odavanjem državnih i vojnih tajni.

Policija i tužilaštvo ne žele da saopšte detalje u vezi sa ovim slučajem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali mediji ga dovode u vezu sa slučajem špijunaže usled kojeg je uhapšen jedan penzionisani oficir austrijske vojske iz Salcburga.
Ovaj 70-ogodišnjak nalazi se već mesecima u istražnom zatvoru u Salcburgu.
Zajcev je pre penzionisanja radio u Odeljenju za strukturno planiranje u Ministarstvu odbrane, a osumnjičen je da je od 1992. do jeseni prošle godine ilegalno nabavljao informacije za ruski GRU.
Tužilaštvo Salcburga vodi istragu, s tim u vezi, zbog krivičnog dela obavljanja špijunske delatnosti na teret Austrije, odavanja državnih tajni, kao i prenošenje vojnih tajni.
Izdata poternica ukazuje na to da je penzionisani pukovnik odao s kim je sarađivao, odnosno ko mu je bio oficir za vezu sa GRU-om.
Njego advokat Mihael Hofer, međutim, ističe da njegov štićenik sigurno nije davao nikakve informacije o Zajcevu.
Ranije je objavljeno da postoje informacije da je Austrijanac za odavanje tajni dobio jednom prilikom 30.000 evra, a pretpostavlja se da je tokom svoje dugogodišnje delatnosti zaradio više stotine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

AUSTRIJA HAPSI VISOKE OFICIRE ZBOG ODAVANJA TAJNI: Raspisali poternice i za RUSKIM ŠPIJUNIMA! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2019

Austrijska policija raspisala je poternicu za Rusom Igorom Egorovićem Zajcevom, koji je osumnjičen da je u Austriji špijunirao za rusku vojnu obaveštajnu službu GRU...Državno tužilaštvo u Salcburgu izdalo je nalog za hapšenje zbog sumnje da je povezan sa odavanjem državnih i vojnih tajni...Policija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.