Austrija prijavila slovenačkog špijuna policiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija prijavila slovenačkog špijuna policiji

Austrija je slovenačkoj policiji prijavila pokušaj špijuniranja svog ambasadora u Ljubljani, ali to nije dovelo do zahlađenja odnosa dve države tim pre jer se afera dogodila pre nego što je novu vladu formirao premijer Miro Cerar, piše danas ljubljanski "Dnevnik".

List navodi da se slučaj dogodio u vreme kada je premijerka bila Alenka Bratušek, koja je za šefa obaveštajne službe SOVA postavila nedovoljno iskusnog Stanislava Štembergera, ali ona sada tvrdi da o navodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aferi ništa ne zna.

Prema saznanjima "Dnevnika", slovenački obaveštajac je u kontaktu s neimenovanom službenicom ambasade pokušao da dođe do informacija s kojima raspolaže austrijski ambasador u Ljubljani.

Nagađa se da se radi o poverljivim stvarima koje se, možda, tiču austrijskih ekonomskih i političkih interesa na Balkanu i u Sloveniji, ali da je austrijska službenica prozrela slovenskog obaveštajca i stvar prijavila svojim šefovima.

Iako se takve afere obično rešavaju tihom diplomatijom, Austrija je reagovala nekonvencionalno i stvar prijavila slovenačkoj policiji, prenosi Hina.

Trenutno se o tome još vodi interna policijska istraga u saradnji sa specijalizovanim tužilaštvom.

Zbog zakona o poverljivim informacijama slučaj, međutim, nisu želeli da komentarišu ni bivši, ni sadašnji direktor slovenačke SOVA-a, ni tužioci i policija, ali je premijer Cerar obavešten o slučaju.

Iz Cerarovog kabineta "Dnevniku" su, na pitanje o još jednoj obaveštajnoj aferi, naveli samo da je on "upoznat s postupcima koje su podstakli austrijski organi".

Kako navodi list, koji se poziva na krugove bliske premijeru, slučaj nije narušio dobre odnose Slovenije s Austrijom.

To se, kako navode Cerarovi saradnici, vidi i u "odlučnoj podršci" koju Austrija daje Sloveniji u sadašnjem arbitražnom graničnom sporu s Hrvatskom.

S druge strane, to što se Austrija odlučila na policijsku prijavu navodnog špijunskog slučaja, po mišljenju nekih obaveštajnih krugova možda bi mogla biti i poruka Sloveniji da neće tolerisati takvu praksu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.