Australijskim roniocima dodeljene medalje za hrabrost

Izvor: VOA, 24.Jul.2018, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijskim roniocima dodeljene medalje za hrabrost

Devetorici australijanaca dodeljene su medalje za hrabrost zbog učestvovanja u akciji spasavanja 12 dečaka i njihovog 25-godišnjeg trenera iz pećine na Tajlandu.   Odlikovanja su im dodeljena na ceremoniji u glavnom gradu Kanberi jer su tokom tog opasnog poduhvata stavili svoje živote u opasnost.   Anesteziologu Ričardu Harisu i njegovom prijatelju, roniocu Kregu Čalenu, penzionisanom veterinaru, dodeljena je Zvezda hrabrosti, drugo civilno odlikovanje po važnosti u Australiji nakon krsta za hrabrost.   Haris kaže da je davanje sedativa dečacima i njihovom treneru pred početak putovanja iz pećine bilo zastrašujuće iskustvo.   “Prvo dete predstavljalo je na neki način eksperiment koji se uz pomoć saveta mnogih drugih stručnjaka ispostavio kao povoljan. Kontaktirao sam stručnjake u Australiji, dosta razgovarao sa raznim stručnjacima na Tajlandu, prisvojio dosta njihovih saveta i bili su srećni sa izloženim planom.Međutim, znate, nikada ranije nisam radio u pećini sa neuhranjenom, mršavom, dehidriranom decom sa Tajlanda pa je to za mene bio najzastrašujući deo nedelje.”, objašnjava Haris   Šest policajaca i mornarički ronilac odlikovani su Medaljom za hrabrost nižeg stepena.   Jedan od članova spasilačke ekipe preminuo je usled nedostatka vazduha tokom poteškoća sa kojima se susreo prilikom izbavljivanja dečaka iz pećine.   Dvanaest dečaka i njihov trener oporavili su se nakon nedelju dana provedenih u bolnici.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Spasioci sa Tajlanda na prijemu kod Tereze Mej

Izvor: RTS, 24.Jul.2018

Britanska premijerka Tereza Mej priredila je u svojoj rezidenciji prijem za britanske ronioce, koji su učestvovali u spasavanju 12 dečaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine na Tajlandu ranije ovog meseca. . Među gostima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.