Australija uvela porez na ugljen-dioksid

Izvor: AlternativneVesti.com, 11.Jul.2011, 05:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija uvela porez na ugljen-dioksid

Posle odluke da pobije više od milion divljih kamila, navodno u cilju zaštite životne sredine, australijska vlada uvela je i porez na ugljen-dioksid. Tako će ubuduće oko 500 australijskih kompanija, koje važe za „najveće zagađivače okoline“, morati da plaćaju 23 dolara (oko 18 evra) po toni ispuštenih gasova, prenosi AFP. Ova odluka počeće da se primenjuje od početka sledeće godine, a od poreza na ugljen-dioksid biće izuzeti vozači, osim onih koji upravljaju teškim kamionima, i poljoprivrednici.
Prema najavama, novac prikupljen ovim porezom australijska vlada namerava da utroši na smanjenje poreza na osobe sa niskim i srednjim primanjima kao i za povećanje državnih penzija i socijalnih davanja.
Pravdajući ovakvo zakonsko rešenje, australijska premijerka Džulija Gilard rekla je da je većina žitelja ovog kontinenta saglasna da „emitovanje ugljen-dioksida dovodi do klimatskih promena“, pa je tako vlada bila prinuđena da reaguje.
„Dovoljno dugo smo debatovali o klimatskim promenama. Sada je vreme da pređemo s reči na dela“, poručila je Džulija Gilard.

Nastavak na AlternativneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AlternativneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AlternativneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.