Australija: Škole evakuisane zbog pretnji bombom

Izvor: B92, 29.Jan.2016, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Škole evakuisane zbog pretnji bombom

Sidnej -- Učenici iz nekoliko škola u Sidneju i Melburnu evakuisani su nakon niza lažnih bombaških prijetnji upućenih telefonom, preneli su lokalni mediji.

Portparol policije iz australijske države Novi Južni Vels rekao je da je istraga u toku i da su telefonske pretnje bombom ozbiljan zločin, te da će biti učinjeno sve kako bi se otkrilo ko stoji iza tih telefonskih poziva, prenosi Tass.

Lokalni mediji javljaju da su sve primljene dojave o bombama u školama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upućene putem automata i da je ustanovljeno da je reč o lažnim pretnjama, te je evakuisanim učenicima dozvoljeno da se vrate na časove.

Istovremeno, policija je u Melburnu izvela racije u dvema kućama, u okviru antiterorističke operacije koja, kako mediji danas navode, ima veze sa Australijancem koji se pojavio na propagandnom video-snimku Islamske države prošle godine, prenosi AFP.

Australijska federalna policija potvrdila je da su upadi izvedeni, ali nije iznela detalje o istrazi.

Kuće koje su pretražene pripadaju bivšim suprugama Muhameda Unaisa Muhameda Amina (41), prenela je Australijska medijska korporacija (ABC), dodavši da se on pojavio na snimku kojim Islamska država promoviše svoju "zdravstvenu službu" u Siriji.

U međuvremenu, neimenovani 17-godišnjak je izjavio da je kriv za pripremanje i planiranje terorističkog akta u Australiji prošle godine.

Tužioci navode da je tinejdžer kod sebe imao delimično napravljenu improvizovanu eksplozivnu napravu kada je priveden prošle godine, navodi francuska agencija pozivajući se na navode ABC.

U odvojenom slučaju, pred sud u Melburnu juče je izveden australijski tinejdžer Sevdet Besim (19) kome prete optužbe za terorizam zbog toga što je pretio da će napuniti kengura eksplozivom, obojiti ga simbolima Islamske države i pustiti na policiju.

On je juče rekao da nije kriv po četiri optužbe vezane za planiranje napada prošle godine, a ponovo će biti izveden pred sud iduće nedelje, navodi francuska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.