Australija: Istražitelji o požarima

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Istražitelji o požarima

Sidnej -- Istražitelji koji utvrđuju uzroke više od 100 požara koji su zahvatili australijski Novi Južni Vels, ustanovili da je najveći požar izazvan tokom vojne vežbe.

Po nalazima istražitelja jedan od požara izazvan je u centru za obuku Ministarstva odbrane gde je održana vežba sa bojevom municijom. Taj požar kod mesta Litgou, zapadno od Sidneja, zahvatio je 47.000 hektara rastinja i uništio nekoliko kuća.

Vršilac družnosti ministra odbrane Džordz Brandis >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je da vojska u potpunosti sarađuje sa istražiteljima da se utvrdi kako je do toga došlo.

Komesar seoske požarske službe Šejn Ficsimons rekao je da se očigledno radi o slučajnosti, neočekivanoj posledici rutinske aktivnosti vojske.

"Sigurno se ne radi o tome da je namerno izazvan požar da bi se vežbala reakcija na njega", rekao je on.

U požarima protekle nedelje u Novom Južnom Velsu stradao je jedan čovek, a više od 200 kuća je uništeno.

Posle nedelju dana koliko gore desetine požara, glavna pretnja danas je prošla s dolaskom hladnijeg vremena i slabljenjem vetra. Ljudi se

polako vraćaju u svoje domove iz kojih su bili evakuisani.

Danas još gori 65 šumskih požara od kojih 24 nisu pod kontrolom, ali su povučena sva upozorenja o vanrednom stanju.

Danas se srušio jedan avion za gašenje požara kod mesta Uladula, južno od Sidneja. Spasioci pokušavaju da stignu do nedostupnog mesta

nesreće.

Istražitelji i dalje ispitiju uzroke svih požara koji su različiti. Neki su izazvani rušenjem dalekovoda zbog jakog vetra, navela je vatrogasna služba. Neki su, kako izgleda, namerno zapaljeni i policija je uhapsila nekoliko dece u vezi s tim.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jedan od požara u Australiji izazvan tokom vojne vežbe

Izvor: Blic, 24.Okt.2013

Istražitelji koji utvrđuju uzroke više od 100 požara koji su protekle nedelje zahvatili australijsku državu Novi Južni Vels, ustanovili su da je jedan od najvećih požara izazvan tokom vojne vežbe...Po nalazima istražitelja jedan od požara izazvan je u centru za obuku Ministarstva odbrane gde...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.