Asanž se suočava sa mogućim izručenjem u SAD

Izvor: VOA, 11.Apr.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž se suočava sa mogućim izručenjem u SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen je u Londonu, pošto je na silu izveden iz ekvadorske ambasade u kojoj je proveo poslednjih sedam godina. Hapšenje je usledilo pošto mu je Ekvador uskratio pravo na azil, a brzo potom je pred sudom u Londonu proglašen krivim za to što se od 2012. nije pojavljivao pred sudom, odnosno prekršio uslove kaucije. Asanž bi takođe mogao da bude izurčen SAD gde je optužen za objavljivanje tajnih vladinih dokumenata. ​Osnivača Vikiliksa SAD terete za kovanje zavere i neovlašćeni upad u kompjutere u saradnji sa vojno-obaveštajnom analitičarkom Čelsi Mening 2010. Velika Britanija ga tereti za nepojavljivanje pred sudom od 2012. Asanž je ubrzo po hapšenju izveden pred sud u Londonu, gde je proglašen krivim za britanske optužbe - za šta bi mogao da dobije 12 meseci zatvora. Takođe postoji mogućnost da bude izručen Americi.  Njegovi advokati insistiraju na tome da je reč o nastojanju SAD da im se „izruči strani novinar i optuži za krivično delo, zbog toga što je objavio istinite informacije“. “Ovaj presedan znači da svaki novinar može biti izručen zbog krivičnog gonjenja u SAD, zbog toga što je objavio istinite informacije o Americi”, kaže advokatica Dženifer Robinson. Vikiliks je bio i u centru istrage o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore. Konkretno je pomenut u slučaju Trampovog bliskog saradnika Rodžera Stouna, optuženog u istrazi Roberta Malera. Tužioci veruju da je Stoun direktno komunicirao sa Vikiliksom u vezi sa objavlijvanjem mejlova ukradenih sa računara Demokratskog nacionalnog komiteta. Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu 2012. u želji da izbegne ekstradiciju u Švedsku, gde je trebalo da se suoči sa optužbama za seksualno napastvovanje. Međutim, te optužbe su odbačene, ali je Asanž ipak želeo da ostane u ekvadorskoj ambasadi zbog bojazni da bi mogao da bude izručen Americi. Međutim, nova vlada Ekvadora sada želi da poboljša odnose sa SAD, a predsednik Lenin Moreno je obrazložio da je Asanž “prešao granicu” u svom ponašanju. "Zbog bezobzirnog i agresivnog ponašanja Džulijana Asanža, i neprijateljskih i pretećih izjava njegove organizacije protiv Ekvadora i posebno zbog akata usmerenih protiv međunarodnih sporazuma - pružanje azila Asanžu više nije moguće", rekao je Moreno.  Hapšenje Asanža pozdravila je britanska premijerka Tereza Mej i rekla da pokazuje da “niko nije izvan zakona”. Kremlj saopštava da se “nada da će Asanžova prava biti poštovana”, dok je američki predsednik Donald Tramp rekao da “nema stav” o hapšenju Asanža i mogućnosti da bude izručen SAD.    
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvo obraćanje Morena nakon hapšenja Asanža: Britanija je obećala

Izvor: B92, 11.Apr.2019

Velika Britanija je garantovala da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža neće izručiti zemlji koja zakonom predviđa smrtnu kaznu, izjavio predsednik Ekvadora..."U skladu sa našom jakom posvećenosti ljudskim pravima i međunarodnom zakonu, zatražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž...

Nastavak na B92...

ASANŽ SVAĐA DVE SVETSKE SILE? Amerika traži izručenje osnivača "Vikiliksa", Britanija POSTAVLJA USLOVE

Izvor: Blic, 11.Apr.2019

SAD su zatražile izručenje Džulijana Asanža, saopštila je britanska policija, nakon što je osnivač "Vikiliksa" uhapšen u Londonu u Ambasadi Ekvadora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.