Izvor: B92, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artman: Slučaj Kovačevića nije nagrada

Hag, Beograd -- Florans Artman kaže da inicijativa, da se proces protiv Vladimira Kovačevića ustupi vlastima SCG, nije nikakva nagrada.

Portparol Tužilaštva je za Beograd 202 rekla da je razlog za takvu inicijativu glavnog haškog tužioca, zdravstveno stanje optuženog i da za sada nije planirano da se još neki slučaj prebaci na srpsko pravosuđe.

"Ovo je poseban slučaj koji ne treba stavljati u bilo koju drugu logiku. Politika Tužilaštva je da se predmeti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prebace u državu gde su zločini počinjeni. Pošto se ne zna da li će gospodin Kovačević biti u stanju da mu se ikad sudi, nemoguće je prebaciti slučaj u Hrvatsku gde je zločin počinjen. Kovačević je bio uhapšen i prebačen u Hag. Procedura protiv njega je započela, ali zbog zdravstvenog stanja nije se moglo nastaviti sa suđenjem. On je na lečenju u Srbiji i zbog toga je podneta ova inicijativa."

Artman je rekla da Tribunal za sada ne planira da još neki slučaj prebaci na srpsko pravosuđe. "Srbija nije pokazivala, osim kada je reč o reformi pravosuđa, napredak. Ne postoji, posebno na političkom nivou, veliko interesovanje za hapšenja optuženih. Tužilaštvo neće inicirati prebacivanje suđenja u države u kojima ne postoje hapšenja. Kada država poštuje zakon, sa njom se može dalje sarađivati. Ali, ne može se sarađivati po principu 'ja ću da hapsim, ako za uzvrat dobijem nešto drugo'. Koncept dvosmerne saradnja ne postoji. Postoji samo poštovanje međunarodnih obaveza i pokazivanje sposobnosti da se deo tereta Haškog suda podeli. Ideja da ako jednu malu stvar uradite, a zauzvrat tražite nešto drugo, ne funkcioniše", rekla je Florans Artman za Beograd 202.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.