Artiljerijski sukob dve Koreje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artiljerijski sukob dve Koreje

SEUL, PJONGJANG -

Severnokorejska vojska je danas zasula artiljerijskim granatama južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong koje je nalazi u zapadnom pograničnom području u moru između dve Koreje i na kome živi do 1.300 ljudi.

Na to je južnokorejska vojska uzvratila artiljerijsku paljbu i podigla pripravnost vojske i borbenih aviona F-16, javljaju svetske agencije pozivajući se na vesti južnokorejske agencije Jonhap i televizije JNT.

Na južnokorejskom ostrvu je, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvim informacijama, poginuo jedan južnokorejski vojnik, dva civila i 14 vojnika su ranjeni, od kojih četiri teže, a pričinjena je ozbiljna materijalna šteta, prenose južnokorejski mediji izjave vojnih i civilnih zvaničnika.

Televizija je objavila snimke više požara koji bukne na ostrvu, a agencija Rojters prenosi izjave očevidaca da sa napadnutog ostrva stanovništvo beži ribarskim čamcima.

Jedan vojni predstavnik je izjavio da se radi o "ilegalnoj provokaciji severnokorejske artiljerije i da je južnokorejska vojska odmah uzvratila u samoodbrani".

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak je izjavio da pokušava da spreči da razmena artiljerijske paljbe između dve Koreje eskalira u veći sukob, prenela je agencija Jonhap.

Televizija je javila da je južnokorejska vojska uputila poruku severnokorejskoj vojsci da prekine paljbu i upozorila da će, ukoliko nastavi provokacije, uslediti jači odgovor.

Agencije primećuju da je do sukoba došlo u vreme pojačanih tenzija i pozornosti posle izjave severnokorejskih zvaničnika da imaju novi pogon za obogaćeni uranijum.

Time su dodatno alarmirani ne samo Južna Koreja i zemlje u regionu, već i svetske sile koje teže da se Severna Koreja odrekne svog nuklearnog programa za koji sumnjaju da je usmeren ka stvaranju nuklearnog oružja, dok Pjongjang tvrdi da je isključivo za miroljubive svrhe.

Kina poziva na mir između dve Koreje

Kina je danas izrazila zabrinutost povodom vesti da je vojska Severne Koreje zasula artiljerijskom paljbom južnokorejsko nastanjeno ostrvo Jeonpjeong u pograničnom području između dve Koreje.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei je na konferenciji za novinare rekao da obe strane na Korejskom poluostrvu "treba da više doprinesu miru" i da je to "imperativ za povratak u pregovore" šest strana u cilju okončanja severnokorejskog programa stvaranja nuklearnog oružja, prenela je agencija Rojters iz Pekinga.

Agencija podseća da je Kina jedina velika zemlja saveznik Severne Koreje, da ekonomski i diplomatski podržava svog izolovanog suseda i da je severnokorejski lider Kim Džong-il ove godine dvaput bio u poseti Pekingu u cilju jačanja saradnje.

Ta saradnja je, međutim, postala "bolna-tačka" u odnosima Pekinga i Vašingtona pošto je Pjongjang objavio da se "velikim koracima" približava obogaćenom uranijumu, primećuje Rojters.

Specijalni američki izaslanik za severnu Koreju Stiven Bosvort , koji se upravo nalazi u regionu, danas dolazi u Pekingu. Njegova turneja je usmerena ka stvaranju uslova za nastavak pregovora šest strana o spornom nuklearnom programu Severne Koreje. Do sada je boravio u Južnoj Koreji i Japanu.

Šest strana u pregovorima koji su zapeli su, pored Severne Koreje koja odbija učešće, Južna Koreja, Kina, Japan, Rusija i SAD.

Japan formirao kancelariju za koordinisanje informacija

Japanska vlada je po hitnom postupku danas formirala kancelariju za koordinisanje informacija pošto je došlo do razmene artiljerijske vatre između Severne i Južne Koreje, javila je japanska agencija Kjodo.

Time je zaoštrena situacija u zapadnom delu pograničnog pojasa između dve Koreje, ocenjuje Kjodo.

Kancelarija za koordinisanje informacija je formirana pri upravi za krizne situacije u okviru kabineta premijera Japana, saopštili su japanski vladini zvaničnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.