Arsić: Situacija u Bujanovcu malo uzdrmana

Izvor: Press, 09.Feb.2013, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsić: Situacija u Bujanovcu "malo uzdrmana"

S druge strane, bezbednosna situacija je zadovoljavajuća i "nije ni bila uzdrmana", naglasio je Arsić u i ocenio da je politička "galama i tenzija" dignuta, pre svega oko spomenika.

"Uz malo dobre volje sa jedne i druge strane, to je moglo da bude rešeno na zadovoljavajući način. Sigurno će se naći neki kompromis da se to pitanje reši", predvideo jee Arsić.

Prema oceni Arsića, priču oko spomenika poginulim pripadnicima OVPMB niko nije mogao da koristi za "visoku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << politiku", ni Priština, ni Beograd.

"Ovde se mnogo spekulisalo oko stvaranja povoljne pregovaračke pozicije u Briselu, između Beograda i Prištine", rekao je Arsić i podsetio na zahteve "nekih lidera Albanaca da i oni budu uključeni u pregovore".

"Ja sam samo pitao s koje strane bi oni pregovarali, da li sa srpske strane, jer su građani srpske države, ili sa kosovske strane", rekao je Arsić.

On misli da Beograd i Priština imaju mali uticaj na briselske pregovore, jer veruje da je "to nametnuto od strane Evropske unije".

"Nas sa juga Srbije niko ne pita i ne sluša. Naš zadatak je da ovde rešavamo probleme običnih ljudi. Visoka politika, zamena teritorija, reciprocitet i tako dalje, od nas ne zavisi", napomenuo je Arsić.

On je ukazao da su jug Srbije i Kosovo za međunarodnu zajednicu dva odvojena problema i objasnio da je "za njih pitanje granica konačno i definitivno".

Upitan da li su nedavni događaji pokvarili odnose u vladajućoj koaliciji u Bujanovcu, koju čine albanska Demokratska partija i sve srpske stranke koje imaju odbornike, Arsić je, kao lider liste Grupa gradjana, rekao je da "ovi događaji nisu uticali na koaliciju".

"I sa jedne i sa druge strane stoje ljudi hladne glave i trezveno razmišljaju. Znamo šta možemo da učinimo i ne bi trebalo dizati tenzije tamo gde nešto ne možete da uradite, već samo uznemiravate javnost", naglasio je Arsić.

Srbi i Albanci u Bujanovcu su u dobrim odnosima, "što se tiče običnih ljudi", istakao je Arsić i poručio da se ne "može živeti od spomenika i nacionalističkih parola", zbog čega bi ekonomski razvoj trebalo da ima prioritet.

Arsić smatra da bi Koordinaciono telo za jug Srbije trebalo da bude prisutnje na terenu nego do sada i misli da je njegov novi predsednik Zoran Stanković "počeo dobro, za sada".

"Obavio je razgovor sa svima koji su želeli da razgovaraju i tražićemo jedan zajednički pristup da, preko njega i resornih ministarstava, u Bujanovac dovedemo investicije i uposlimo ljude", zaključio je Arsić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.