Argentina: Dvostruki standardi Saveta bezbednosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina: Dvostruki standardi Saveta bezbednosti

NJUJORK -

Argentinski predsednik Kristina Fernandes izjavila je danas da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora reformisati da bi odgovorio zahtevima vremena i ocenila da stalni članovi tog tela svetske organizacije, među kojima je izričito pomenula Veliku Britaniju, zloupotrebljavaju taj svoj položaj.

"Savet bezbednosti UN mora se reformisati. Engleska kao i druge zemlje koja ima stalno mesto u Savetu bezbednosti, to upotrebljava i zloupotrebljava", rekla je Fernandesova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tokom debate u Generalnoj skupštini UN.

Upotrebe i zloupotrebe dominantne pozicije

Ona je dodala da London izbegava razgovore o pitanju suvereniteta nad Foklandskim (Malvinskim) ostrvima i da je doneo jednostranu odluku o podmorskoj eksploataciju nafte u toj oblasti.

Fernandesova je ocenila da to ima dva aspekta - korišćenje argentinskih nacionalnih resursa, i ekološki aspekt, pošto tu eksploataciju obavlja "Britiš petroleum", kompanija koja je odgovorna za katastrofu u Meksičkom zalivu.

Prema njenim rečima, Savet bezbednosti je nekada bio mesto gde su sedeli oni koji su pritiskom na dugme mogli da pokrenu nuklearni holokaust, tako je u Savetu nađena ravnoteža u tom bipolarnom svetu da to spreči.

"Ali takav svet više ne postoji. Danas u svetu ima mnogo drugih faktora", rekla je argentinska predsednica.

Prema njenim rečima, oni koji sada mogu da izazovu strašne tragedije i akte terorizma, nisu u Savetu bezbednosti, gde "svakako i ne treba da budu predstavljeni", ali zbog toga Savet bezbednosti više nije efikasan.

"Naprotiv, mnogo puta upotreba i zloupotreba dominantne pozicije u Savetu bezbednosti bili su odgovorni za sukobe koje Savet nije mogao da stavi pod kontrolu", rekla je ona.

Kao primer takvih dvostrukih standarda ona je ponovo pomenula Malvinska ostrva.

Argentinska predsednica je dodala da se koncept bezbednosti više ne može povezivati samo sa vojnim pitanjima već i sa vrednostima, politikom, slobodom "i svakako sa jednakošću".

Morales: Dosta kažnjavanja država koje krenu svojim putem

Predsednik Bolvije Evo Morales založio se, tokom debate u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, za okončanje politike, kako je rekao, kažnjavanja zemalja koje su rešile da krenu svojim putem.

On je u govoru zatražio prestanak intervencija i, kako je rekao, agresije na Avganistan i Irak, kao i prestanak pretnji Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje.

"Oslobodimo se nukelarnog arsenala kao pretnje životu. Najpre u SAD, a zatim u svim zemljama", rekao je Morales.

On je ukazao na količine novca koji se se troši na navodnu bezbedost. "Ne, to je za rat", istakao je predsednik Bolivije.

On je napomenuo da, kako je rekao, antikapitalistička alijansa ima cilj jačanja UN, i demokratizacije svetske organizacije.

"Neke predsednike antikapitalističkih država nazivaju šefovima autoritarnih režima, totalitaristima i diktatorima... Autoritarni režim je u UN gde neke zemlje i vlade, večito imaju predstavnike sa pravom veta - to je totalitarizam i u reformi UN sa tim se mora okončati",dodao je Morales.

On je skrenuo pažnju na izjavu američkog predsednika Baraka Obame da će SAD sarađivati sa zemljama koje same žele da smanje siromaštvo, ističucći da je to slučaj sa Bolvijom, ali da američkih investicija nema.

"Ja znam koje su posledice kapitalizma i uništenja majke zemlje. Naš slogan treba da bude - planeta ili smrt", naglasio je Morales.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.