Arabija: 30.000 vojnika na granici

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arabija: 30.000 vojnika na granici

Bagdad -- Saudijska Arabija danas je poslala 30.000 vojnika duž granice s Irakom koju je iračka vojska napustila, prenosi televizija El Arabija.

Vladina televizija javila je da je došla do video snimka na kojem se vidi da je oko 2.500 iračkih vojnika napustilo uobičajene položaje na granici koju sa iračke strane više niko ne obezbeđuje.

Jedan oficir iračke vojske izjavio je da je dobio naređenje da vojnici napuste područje duž granice sa Saudijskom Arabijom i Sirijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Saudijski kralj Abdulah je naredio mere za zaštitu zemlje od terorističkih pretnji iz Iraka, javila je El Arabija.

U Bagdadu je saopšteno da su informacije El Arabije netačne i da iračkih vojnici čuvaju granicu.

"To su lažne informacije kako bi se demoralisao irački narod i naši herojski borci", ocenio je portparol vlade i vojske, general Kasim Ata.

Saudijska Arabija ima 800 kilometara granice s Irakom, područja koji je sad pod kontrolom sunitskih pobunjenika iz organizacije Al Kaide "Islamska država Iraka i Levanta".

Irački premijer Nuri el Maliki koji je šiit, u nekoliko navrata je optužio Rijad da finansijski i logistički pomaže te sunitske pobunjenike, dok je Saudijska Arabija ocenila da iračka vlada marginalizuje većinske sunite.

Borci "Islamske države Iraka i Levanta", organizacije povezane sa Al Kaidom, od pre nekoliko nedelja su u ofanzivu zauzeli više područja najpre u Iraku, a potom i u Siriji, a sada prete da će zauzeti i Bagdad što se smatra malo verovatnim, ali veoma opasnim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.