Apeli za suživot obuzdali etničko nasilje u Skoplju

Izvor: Southeast European Times, 14.Mar.2013, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apeli za suživot obuzdali etničko nasilje u Skoplju

Zajedničkim nastojanjima civilnih udruženja, verskih zajednica i policije osujećeno je najnovije međuetničko nasilje u Skoplju.

14/03/2013

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 14.3.2013.

Zajedničkim naporima makedonskog civilnog društva, verskih zajednica i vlade zaustavljen je pokušaj izazivanja multietničkog nasilja u Skoplju, što je pokazalo da saradnja i jedinstvo mogu da podstaknu suživot, kažu analitičari.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << što je policija saopštila da je na jednoj društvenoj mreži otkrila planove mladih Albanaca vezane za podsticanje međuetničkog nasilja i napad na zgrade vlade posle molitve petkom u Jaja-pašinoj džamiji 8. marta, organizacije civilnog društva izdale su zajedničko saopštenje pozivajući građane da zauzmu proaktivan stav i spreče nasilje.

„Apelujemo na roditelje i staratelje da sačuvaju svoju decu od širenja bilo kakve etničke, verske, nacionalne, rasne i druge mržnje. Mladi ne smeju da učestvuju u protestima bez svojih roditelja i ne bi trebalo da budu iskorišćeni za ostvarivanje političkih i stranačkih ciljeva“, navodi se u saopštenju.

Islamska zajednica se pridružila apelima i osudila korišćenje verskih objekata kao mesta za organizovanje nasilja. Zajednica je rekla da političke stranke pogrešno usmeravaju mlade da bi stekle nacionalističke poene uoči predstojećih lokalnih izbora 24. marta.

„Zahtevamo da političke stranke koje učestvuju u predizbornoj kampanji ne pristaju na međuetničku mržnju“, kaže zajednica u saopštenju.

Preko 100 mladih Albanaca nije se osvrnulo na apele, ali je interventna policija u centru Skoplja sprečila da taj plan počne da poprima svoj oblik.

„Preventivna akcija policije pokazala je koliko su važne takve mere za sprečavanje scenarija koji mogu da ugroze mir i etničku koegzistenciju. Da bi one imale efekta, vlasti moraju brzo da privedu pravdi sve koji su planirali namerno podgrevanje međuetničkih tenzija nasilnim sredstvima“, rekao je za SETimesprofesor političkih nauka na Univerzitetu Sveti Kliment Ohridski u Ohridu Jove Kekenovski.

Analitičari su se složili da su incidenti vezani za izbore.

„Političke stranke koriste takve incidente da skrenu pažnju javnog mnjenja sa svojih loših projekata. Potrebna nam je stabilna ekonomija, a ne tenzije i sukobi“, rekao je profesor Pravnog fakulteta FON univerziteta Mersel Biljali za SETimes.

U nasilnim protestima ranije ovog meseca, u kojima su uništeni automobili i oštećene zgrade, povređeno je 16 osoba.

Protesti su predstavljali reakciju na demonstracije koje je organizovala opoziciona stranka Dostoinstvo (Dostojanstvo) zbog imenovanja Talata Džaferija, bivšeg člana Oslobodilačke narodne armije, za makedonskog ministra odbrane.

„Neki političari koji žele da steknu političke poene igraju na nacionalističku kartu. Pozivamo građane da ostanu smireni i da ne podležu provokacijama“, rekao je portparol DUI Bujar Osmani za SETimes.

Pravo na protest je zagarantovano, ali pravo na život i imovinu je neotuđivo i nikakvi politički interesi ne mogu to da ugroze, rekao je predsednik Svetskog kongresa Makedonaca Todor Petrov.

„Moralna uveravanja nevladinih organizacija, [pretnje] zakonskim posledicama zbog kršenja zakona i uzdržano i profesionalno ponašanje policije doneli su rezultate. Posle turbulentne nedelje, situacija se vratila u normalu i Skoplje je već duboko u predizbornoj kampanji“, rekao je Petrov zaSETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.