Apelacija ne da da se izruči Bugarin tajkun

Izvor: Mondo, 11.Mar.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apelacija ne da da se izruči Bugarin tajkun

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje bugarskog biznizmena Cvetana Vasileva.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Apelacioni sud je predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.


Sud je utvrdio da su osnovane žalbe okrivljenog i njegovog branioca da je prvostepeno rešenje doneto uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka i na osnovu pogrešno i nepotpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << utvrđenog činjeničnog stanja.

"Obrazloženje prvostepene odluke je nedorečeno i protivrečno jer sud nije precizirao koje je konkretne norme u ovom slučaju primenio.

Takođe, prvostepeni sud nije vodio računa o pravima koja su okrivljenom zagarantovana kako međunarodnim aktima, tako i domaćim zakonodavstvom", ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da Viši sud nije utvrdio da li su ispunjeni svi uslovi i pretpostavke za izručenje okrivljenog Bugarskoj, i to ne samo one koje su propisane Evropskom konvencijom o ekstradiciji, već i "drugim pravnim aktima koji se odnose na ovaj slučaj".

Time je, po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeni sud propustio da pravilno i u potpunosti utvrdi da li je moguće izručenje okrivljenog i nije ispitao navode i dokaze koje je odbrana dostavila, kao ni da li je u pitanju politički progon.

Nije utvrđeno ni da li je delo zbog koga se izručenje traži i u domaćem pravu propisano kao krivično delo, te da li bi se pružanjem međunarodne pomoći u konkretnom slučaju povredili interesi od suštinskog značaja za Srbiju.

Pored toga, prvostepeni sud nije pribavio potrebne garancije koje je Bugarska bila dužna da priloži uz zamolnicu, kao ni drugu potrebnu dokumentaciju. Sve to je dovelo do pogrešne primene kako materijalnog prava, tako i procesnih odredbi, zaključio je Apelacioni sud.

Cvetan Vasilev, koji se u Bugarskoj tereti za proneveru i za kojim je bila raspisana crvena Interpolova poternica, predao se policiji Srbije u septembru prošle godine.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.