Apel sveštenstva i monaštva s Kosova srpskom rukovodstvu

Izvor: N1 televizija, 19.Avg.2018, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel sveštenstva i monaštva s Kosova srpskom rukovodstvu

Sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske na Preobraženje uputilo je Apel za Kosovo i Metohiju. U apelu se naglašava da bi se podelom, razmenom teritorije ili "razgraničenjem između Srba i Albanaca" najveći deo naroda ostavio onima koji, kako se navodi, ni do sada nisu pokazivali spremnost da poštuju njihova prava, a sa rizikom od egzodusa.

Ističe se da očuvanje KiM-a kao dela Srbije po međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << standardima i Rezoluciji 1244 ne znači konfrontaciju sa svetom, već potvrdu stava da bez osnovnih prava i sloboda jednog naroda dugoročno nema stabilnog rešenja.

Pitanje KiM sa svojih hilјadu i pet stotina srpskih pravoslavnih hrišćanskih manastira, crkava, zadužbina i spomenika kulture nije pitanje nacionalne ideologije ili mitologije, a naročito ne samo teritorije, KiM je srž crkveno-narodnog bića i postojanja, ističu dalje.

Sveštenstvo i monaštvo ove eparhije, takođe, traži od srpskog rukovodstava i međunarodnih predstavnika da se srpskom narodu i crkvi na Kosovu omogući opstanak i miran život. "Ovaj apel ne predstavlјa mešanje u politiku, već je pre svega glasan vapaj onih koji, živeći na Kosovu i Metohiji, i pred Bogom i sopstvenom savešću, imaju odgovornost prema vernom narodu, sa kojim činimo živu Crkvu", prenosi Kossev.

U apelu se kaže "da bi eventualnom podelom, razmenom teritorije ili "razgraničenjem između Srba i Albanaca" na suverenoj teritoriji Srbije, najveći deo našeg naroda na Kosovu i Metohiji automatski bio ostavlјen na milost i nemilost onima koji ni do sada nisu pokazivali spremnost da poštuju naša prava. U takvom nemilom razvoju događaja postoji velika opasnost da budemo izloženi pogromu sličnom onom iz marta 2004. godine, ili da pod pritiskom i tihim terorom, budemo prisilјeni na egzodus".

Prethodno je apel uputio i sam vladika Teodosije, upozorivši da bi etnička podela ili razgraničenje doveli do egzodusa.

Svojim potpisima igumani i igumanije 20 manastira, koji broje ukupno 120 monaha i monahinja, kao i 70 parohijskih sveštenika i sveštenoslužitelјa svojeručno su potpisali ovaj zajednički apel.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apel sveštenika i monaha Eparhije raško-prizrenske za očuvanje Kosova i Metohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2018

Sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske saopštilo je danas da bi podelom, razmenom teritorija ili "razgraničenjem Srba i Albanaca" na suverenoj teritoriji Srbije najveći deo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji automatski bio ostavljen na milost i nemilost onima koji ni do sada nisu pokazivali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.