Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel naučnika za veću kontrolu veštačke inteligencije

Podstaknuti brzim razvojem veštačke inteligencije, nekoliko stotina vodećih svetskih naučnika i preduzetnika pozvalo je javnost da posveti veću pažnju pitanjima bezbednosti i etičnosti računara kako bi se predupredile opasnosti koje bi oni mogli da predstavljaju za čovečanstvo.

Njihov poziv sadržan je u otvorenom pismu koje su potpisali čuveni fizičar Stiven Hoking, ko-osnivač Skajpa Jan Talin i generalni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks Ilon Mask, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << najistaknutiji umovi renomiranijih univerziteta (Harvard, Stenford, MIT, Kembridž i Oksford) i kompanija (Gugl, Majkrosoft, IBM).

"Istraživanje veštačke inteligencije stalno napreduje, tako da će njen uticaj na društvo neminovno rasti", ističe se u pismu.

"Potencijalne prednosti su ogromne, budući da sve što civilizacija nudi jeste proizvod ljudske inteligencije; nemoguće je predvideti šta ćemo sve biti u stanju da postignemo kada se ova inteligencija bude uvećavala sredstvima koje će nam pružiti veštačka inteligencija, ali nije nezamislivo da ćemo moći da iskorenimo bolesti i siromaštvo", dodaju autori poruke.

"Imajući u vidu veliki potencijal veštačke inteligencije, važno je istražiti kako iskoristiti njene prednosti i istovremeno izbeći njene moguće zamke", napominju oni, navodeći kao primer automatskog oružja koje bi moglo da ubija nasumice.

"Koliko će automatska vozila biti pouzdana", pitaju se oni i ističu da postoji realna opasnost od gubitka kontrole nad sistemima veštačke inteligencije koji bi mogli da se otrgnu od ljudske volje i suprotstaviti joj se.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Moramo bolje kontrolisati veštačku inteligenciju"

Izvor: B92, 12.Jan.2015

Podstaknuti brzim razvojem veštačke inteligencije, nekoliko stotina vodećih svetskih naučnika pozvalo je javnost da posveti veću pažnju pitanjima bezbednosti računara...Njihov poziv sadržan je u otvorenom pismu koje su potpisali čuveni fizičar Stiven Hoking, ko-osnivač Skajpa Jan Talin i generalni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.