Antonini: Papa neće u Srbiju bez poziva SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2011, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonini: Papa neće u Srbiju bez poziva SPC

BEOGRAD -

Papa Benedikt XVI neće posetiti Srbiju ukoliko prethodno ne bude dobio poziv Srpske pravoslavne crkve, tvrdi apostolski nuncije u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini.

Objašnjavajući kako se papi šalje poziv za posetu, Antonini je rekao da je, osim poziva vlade i katoličke hijerarhije, poželjno da postoji saglasnost većinske crkve ili najveće religije, "tako da poseta donese očekivane obostrane plodove".

"Barem godinu dana pre posete, uobičajeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poziv bi trebalo da bude upućen da bi bilo moguće obaviti odgovarajuće pripreme", kazao je Antonini u intervjuu "Politici".

Na pitanje da li bi papa mogao da prihvati poziv predsednika Borisa Tadića i poseti Srbiju bez poziva većinske crkve, on je odgovorio: "To što kažete, moguće je u teoriji ali ne i u praksi. Elementarno pravilo učtivosti sprečava da se tako nešto desi...".

Govoreći o proslavi 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta 2013. godine u Nišu, Antonini je kazao: "Tema 'Niš 2013', uključujući u to i poziv papi, nalaze su u izvesnom 'zastoju' od maja 2010, zato što su ti događaji u srpskom javnom mnjenju odmah povezani sa tragičnim događajima iz Drugog svetskog rata i sve više i više su njime uslovljeni".

"Stoga je u potpunosti razumljiva obazrivost kada se o toj temi govori na crkvenom nivou", kazao je Antonini i naglasio da je "ono što nas deli relativno malo u poređenju sa svime što nas spaja u hrišćanskom jedinstvu".

Govoreći o nedavnoj papinoj poseti Hrvatskoj, Antonini je kazao da je poglavar katoličke crkve tada "izneo dve tačke za novi pristup: s jedne strane jasno je osudio ustaški režim kao neljudski".

"S druge strane, ponovio je stav Katoličke crkve vezan za presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu koga je osudio sud jugoslovenskih komunista 1946. godine: ta presuda je lažna i nepravedna, ideološki uobličena, ali je u javnosti i dalje prihvaćena kao sušta istina, a time uzrokuje osuđujući stav prema hrvatskom nadbiskupu", kazao je Antonini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.