Antologija mađarske poezije za decu

Izvor: RTS, 29.Jul.2010, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antologija mađarske poezije za decu

Dvojezično izdanje antologije mađarske poezije za decu "Koliko toga" pojavilo se zahvaljujući Aniko Utaši i Dušanu Pop Đurđevu. Antologija je objavljena u ediciji "Književnost za decu u svetu" Zmajevih dečjih igara.

U biblioteci Zmajevih dečjih igara "Književnost za decu u svetu" objavljena je antologija mađarske poezije Koliko toga. U knjizi se nalazi pedeset pesama za najmlađe, a većinu na srpskom jeziku čitamo prvi put.

Pesme je prevela, i to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dvojezično izdanje priredila, Aniko Utaši, dok ih je na srpski prepevao Dušan Pop Đurđev.

"Kao što je u plodu divljeg kestena šćućureno stablo drveta, tako se u dobroj pesmi za decu nalazi nekoliko neizbežno važnih svojstava pesme namenjene bilo kome", rekla je jednom prilikom Agneš Nemeš Nađ.

Naslov njene pesme Koliko toga, ujedno naslov i antologije, ukazuje na vrednost mađarske poezije za decu.

"U zbirci su najbolji pesnici koji pišu na mađarskom jeziku, ne samo iz Mađarske nego i iz drugih zemalja gde je prisustvo mađarske kulture. U zbirci su i naši vojvođanski pesnici koji stvaraju na mađarskom jeziku. Ja sam se trudila da odabir bude takav da predstavi srpskoj čitalačkoj publici najbolje pisce koji stvaraju za najmlađe",  kaže Aniko Uteši priređivač knjige Koliko toga.

Među autorima su Šandor Vereš, sa kojim započinje moderna mađarska poezija za decu. Šandor Kanjadi piše na mađarskom za najmlađe u Rumuniji. U stvaralaštvu Vojvođana, poput Katalin Ladik, Ota Tolnaija, Ištvana Domonkoša prepliću se srpska i mađarska kultura.

Autori zastupljeni u knjizi Koliko toga različitog su pesničkog senzibilieta. Oni svet detinjstva nose, kako bi rekao književnik Jovan Dunđin, i u srcu i u rečniku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.