Antiteroristička racija u Tunisu

Izvor: RTS, 04.Feb.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antiteroristička racija u Tunisu

Policajac i sedmoro ekstremista pogunuli tokom antiterorističke operacije u Tunisu. Racija je organizovana zbog saznanja da se u jednoj kući u predgrađu glavnog grada krije grupa islamskih ekstremista.

U razmeni vatre tokom antiterorističke operacije u Rauedu, predgrađu glavnog grada Tunisa, poginuli su policajac i sedmoro ekstremista, javile su agencije pozivajući se na tunisko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U policijskoj raciji pronađeno je oružje, eksploziv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pojasevi sa eksplozivom za bombaše-samoubice, preneo je AFP.

Okršaj je izbio noćas, kada je policija opkolila jednu kuću, po saznanju da se u njoj krije grupa islamskih ekstremista. Sukob je okončan danas popodne.

Portparol MUP-a Mohamed Ali Arui nije naveo kojoj grupi ekstremisti pripadaju, ali je prema nekim informacijama u pitanju radikalna salafistička organizacija "Pristalice šerijata".

Sredinom januara 2011. godine predsednik Tunisa Zejnelabedin Ben Ali svrgnut je posle masovnih protesta protiv korupcije, nezaposlenosti i rasta cena, posle čega je počelo takozvano Arapsko proleće.

U oktobru iste godine izabran je parlament, a na vlast je došla trojna koalicija umerenog Preporoda (Al Nahda), Kongresa za republiku levog centra i Demokratskog foruma za rad i slobodu (Al Takatul), podsećaju agencije.

Tri godine posle događaja koji su inspirisali slične pobune u arapskim zemljama, nakon što se Preporod povukao sa vlasti da bi okončao političku krizu, Tunis vodi tehnička vlada Mehdija Džome.

Skupština je 27. januara usvojila novi ustav koji Tunis definiše kao slobodnu, nezavisnu i suverenu državu sa islamom kao religijom i garantovanom slobodom veroispovesti.

Džoma je formirao vladu vanpartijskih tehnokrata, koji treba da pripreme zemlju za predsedničke i parlamentarne izbore.

AFP navodi da je islamski ekstremizam među glavnim izazovima pred novom vladom, kao i da je prošlogodišnji samoubilački napad u jednom letovalištu ukazao na ugroženost Tunisa od nasilja džihadista, koji su ojačali, a oružjem se snabdevaju iz susedne Libije, gde se i obučavaju.

Neki od njih bili su i u Siriji, da bi se borili uz islamističke pobunjeničke grupe u tamošnjem građanskom ratu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tunis: Nova razmena vatre, 8 mrtvih

Izvor: B92, 04.Feb.2014

Tunis -- U Tunisu su tokom antiterorističke operacije poginuli jedan policajac i sedam pripadnika jedne oružane grupe u predgrađu glavnog grada..."Sedam terorista je ubijeno dok je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen tokom razmene vatre u Rauedu", kod Tunisa, navodi se u saopštenju Ministartsva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.