Antiratni protest ispred britanske baze u Avganistanu

Izvor: Blic, 27.Apr.2013, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antiratni protest ispred britanske baze u Avganistanu

Antiratni protest organizovan je danas ispred baze britanskih Kraljevskih vazduhoplovnih snaga odakle je ove sedmice počela kontrola letova bespilotnih letelica u Avganistanu.

Britanskim operacijama bespilotnih letelica se do ove sedmice upravljalo samo iz baze američkih vazduhoplovnih snaga u Nevadi.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je nova jedinica za upravljanje bespilotnim letelicama počela da radi iz baze Vodington na istoku Engleske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Letelice "riper" se koriste za obaveštajne misije i nadzor, ali su opremljene i raketama i bombama, saopštilo je ministarstvo.

Ispred baze se okupilo oko 400 aktivista, koji kažu da letelice previše olakšavaju izvođenje smrtonosnih napada na daljinu i daleko od očiju javnosti.

- Zbog upravljanja na daljinu, ne postoji rizik za britanske snage i to olakšava upotrebu oružja a političarima je zbog toga mnogo lakše da se uključe u rat - rekao je jedan od aktivista Kris Kol.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da se oni koji rukovode letelicama strogo pridržavaju istih zakona oružanih sukoba i obavezani su istim jasno definisanim pravilima kao i drugi piloti Kraljevskih vazduhoplovnih snaga.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.