Antifašistkinja Ida Sabo dobila mural u Novom Sadu

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2017, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antifašistkinja Ida Sabo dobila mural u Novom Sadu

Heroina Drugog svetskog rata Ida Sabo (1915-2016) dobila je mural u Novom Sadu.

Mural je u blizini Železničke stanice, a čine ga portret Ide Sabo i poruka "Smrt fašizmu, sloboda narodu", objavio je "Univerzitetski odjek", portal studenata žurnalistike sa Univerziteta u Novom Sadu.

Grafit je potpisala "Antifašistička akcija Novog Sada" koja je saopštila da time odaje počast jednoj od najvećih heroina antifašističke Narodnooslobodilačke borbe iz Drugog svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rata. Ida Sabo je umrla pre nekoliko meseci u Novom Sadu, u 101. godini života .

Tridesetih godina prošlog veka Ida Sabo se priključila komunistima u Subotici, ali je zbog svojih aktivnosti morala da ode u Sloveniju, gde je učestvovala u organizovanju ustanka 1941. godine.

Nakon rata obavljala je nekoliko funkcija. Bila je dobitnica Partizanske spomenice iz 1941, Ordena junaka socijalističkog rada, Ordena bratstva i jedinstva i drugih odlikovanja.

"Nacionalizam je prvo oružje buržoazije, potom dolazi imperijalizam i oni se brzo udružuju. Tada nastaju otimačine koje vode ka ratu. To je potrebno kapitalistima, jer oni ne stiču bogatstvo bez rata. Nažalost, ljudima je lako manipulisati i nekad ne mogu da razumeju da nikoga nisu pitali da li želi da bude Srbin, Musliman ili Crnogorac kada se rodi. Nacionalizam nije urođen, tome se ljudi uče. A jedan nacionalizam rađa drugi", poručila je Ida Sabo u jednom od svojih poslednjih intervjua koji je dala za portal 021.rs.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antifašistkinja Ida Sabo dobila mural u Novom Sadu

Izvor: Beta, 01.Apr.2017

Heroina Drugog svetskog rata Ida Sabo (1915-2016) dobila je mural u Novom Sadu.Mural je u blizini Železničke stanice, a čine ga portret Ide Sabo i poruka "Smrt fašizmu, sloboda narodu", objavio je "Univerzitetski odjek", portal studenata žurnalistike sa Univerziteta u Novom Sadu.Grafit je potpisala...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.