Antić sa bugarskom koleginicom  o zajedničkim projektima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić sa bugarskom koleginicom o zajedničkim projektima

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova razgovarali su danas u Sofiji o zajedničkim projektima dve zemlje i ključnim energetskim prioritetima regiona. "Razgovarali smo o najvažnijim, pre svega gasnim projektima u ovom delu Evrope i ocenili njihov uticaj na sigurnost snadbevanja i Bugarske i Srbije gasom, uzimajući u obzir da je reč o energentu čija potrošanja u obe te zemlje svake godine raste", rekao je Antić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Kako je naveo, ocenjeno je da je gasni interkonektor između Bugarske i Srbije zajednički prioritet obe zemlje.

"U tom smislu, danas su sa nama bili čelni ljudi 'Srbijagasa' i 'Bulgarstransgasa' - naše dve nacionalne kompanije koje razvijaju taj projekat. Definisali smo intenzivni rad na realizaciji tog projekta pre svega kroz intenzivnu saradnju ove dve kompanije koje će u narednih nekoliko dana napraviti detaljan akcioni plan i mapu puta za realizaciju tog projekta koji ćemo pokušati zajednički da usaglasimo sa predstavnicima Evropske komisije", istakao je Antić.

Kako je dodao, EU preko svojih grantova učestvuje u finansiranju ovog projekta, a kada je Srbija u pitanju reč je o iznosu od 49,6 miliona evra.

"Na sastanku smo konstatovali da je 'Srbijagas' uhvatio dinamiku realizacije ovog projekta i da je ušao u ozbiljnu fazu određenih geoloških aktivnosti, geotehničkih aktivnosti, eksproprijacije za šta su obezbeđena sredstva u budžetu Srbije za 2018. godinu", dodao je Antić.

Inače, ministar Antić je na poziv Petkove učestvovao na Konferenciji na visokom nivou "Čista energija za sve Evropljane – Put u Budućnost" koja se održava u godini bugarskog predsedavanja Savetom Evropske Unije.

Ta konferencija je posvećena perspektivama Balkana u okviru evropske budućnosti niske emisije ugljenika i uključuje panel diskusije koje se odnose na instrumente za tranziciju ka ekonomiji niske emisije ugljenika kao i na regionalnu saradnju u oblasti energetike.

Panel na kome je ministar govorio je "Regionalna saradnja u oblasti energetike- Udruženi smo jači".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.