Andrićeva spomen-soba u Sokobanji

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrićeva spomen-soba u Sokobanji

Na današnji dan, pre pola veka, Nobelov komitet je saopštio da je dobitnik nagrade za književnost za 1961. godinu Ivo Andrić. Zato je 26. oktobar odabran za dan otvaranja Andrićeve sobe u sokobanjskom hotelu.

O tome da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, za 1961. godinu, Andrića su prvi obavestili novinari, koji su ga slučajno sreli u šetnji. Zato je 26. oktobar izabran za dan otvaranja Andrićeve spomen-sobe u sokobanjskom hotelu "Moravica", u kojem je naš pisac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << često odsedao.

U knjizi gostiju hotela "Moravica" iz 1972. zapisani su Andrićevi podaci. Obronci Ozrena koji se vide sa prozora apartmana inspirisali su ga da u ovom prostoru  započene mnoga dela.

Andrićeva pisaća mašina, olovka i naliv pero, njegove naočare i mnogi originalni predmeti  iz svakodnevnog života, preneti su u Sokobanju iz piščevog legata. 

Nobelovac je banju pod Ozrenom prvi put posetio u leto 1942. Pisao je svakodnevno, brzo i mnogo, pretočivši na hartiju sve ono što je godinama pripremao. U Sokobanju je dolazio sa prijateljima, ili decom prijatelja, nikada sam.

U "Moravici" je prvi put rezervisao smeštaj 1971. godine.

U to vreme, Slobodanu Krstiću bilo je 20 godina. Radio  je u hotelu i kao konobar.

Pamti trenutke kada mu je  "čika Ivo", kako ga je oslovljavao, dao prvi bakšiš, ali i dane kada je prelazio 15 km peške u jednom pravcu da bi iz sela Jezera Andriću donosio kiselo mleko, koje su mu lekari preporučivali.

Gosti "Moravice", hotela koji pripada Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ali i posetioci Sokobanje, Andrićevu spomen-sobu moći će svakodnevno da posećuju.

Biće to prava prilika da bolje upoznaju i umetnički postupak našeg književnika i vide beležnicu u koju je, boraveći u banji, zapisao i datirao fragmenete, iz kojih su nastali njegovi romani i pripovetke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.