Izvor: Politika, 19.Sep.2014, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrićeva nagrada Dragu Kekanoviću

Žiri za dodelu Andrićeve nagrade jednoglasno je danas odlučio da se Andrićeva nagrada za 2013. godinu dodeli Dragu Kekanoviću za knjigu „Usvojenje” (Kairos, Sremski Karlovci).

Žiri u sastavu Slavko Gordić, predsednik, Marko Nedić i Vasa Pavković razmotrio je i vrednovao bogatu pripovedačku produkciju iz 2013.

Sedam Kekanovićevih priča odlikuje tematska aktuelnost nedavnih ratnih i poratnih stradanja i iskušenja, kao i inventivno propovedanje poetike, koje ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prozi pridaje i spontan, nimalo usiljen valer postmodernističke igre i dimenziju svagda žive poetičke samosvesti, navodi se u obrazloženju žirija poslatom iz Zadužbine Ive Andrića.

U najužem izboru našle su se knjige Jelene Lengold „U tri kod Kandinskog”, Slavice Garonje „Izidina kopča”, Emira Kusturice „Sto jada” i Marija Liguorija „Sedam jesenjih priča” kao i ostvarenja sa granice žanra „Bihpolje” Mira Vuksanovića, „Sabor poginulih „Dragana Lakićevića i „Gramatika poremećaja” Franje Petrinovića.

Tanjug

objavljeno: 19.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.