Anđelković: Problem s Hrvatskom treba rešavati preko Brisela

Izvor: RTS, 15.Jul.2016, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anđelković: Problem s Hrvatskom treba rešavati preko Brisela

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je izjava hrvatskog ministra inostranih poslova Mira Kovača da Hrvatska neće blokirati Srbiju na evropskom putu, ali da Zakon o univerzalnoj jurisdikciji mora biti ukinut, cinična i da je to tema koju Beograd treba da rešava sa Briselom, a ne sa Zagrebom.
Dragomir Anđelković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da, Hrvatska postavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uslove, koji pritom nisu ni jasni.

"Ako nekoga ne blokirate, onda ga ne uslovljavate. Oni nama postavljaju uslove koje mi treba da ispunimo, pa ako to ispunimo onda nas neće blokirati. Ni spisak uslova nije jasan, sutra će postaviti pitanje granice kako njima odgovara", rekao je Anđelković za RTS.
Smatra da je to tema koju Beograd treba da rešava sa Briselom, a ne sa Zagrebom, "jer ako Brisel želi Srbiju u EU onda bi morao da utiče na svoju članicu".
"Ne treba se previše opretećivati odnosima za Zagrebom, oni će uvek zabijati klipove. To je percepcija njihovog javnog mnjenja i političara i treba te stvari rešavati sa jačima od njih", rekao je Anđelković.
Ne očekujem LDP u vladi
Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da to što vlada još nije formirana ništa ne menja, jer se svi poslovi obavljaju. Smatra da je dogovor napravljen sa SPS-om i ne očekuje LDP u novoj vladi.
"Mislim da je već dogovor napravljen sa SPS-om. Ne očekujem LDP u toj vladi. LDP je sebe diskvalifikovao posle postupanja sa Srebrenicom, jer to je negiranje srpskih nacionalnih interesa", rekao je Anđelković.
Prolongiranje formiranja vlade je, kako kaže, pre spoljni faktori nego unutrašnji i kada se pogleda sadašnji odnos snaga vlada može sutra da se napravi bez partnera.
"Imamo vladu koja funkcioniše. Nije došlo do velikog sukoba u vladajućoj koaliciji. Sve poslove ona može da obavlja, a biće sigurno formirana do septembra", rekao je Anđelković za RTS.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.